Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Cercetare

Concurs de burse de cercetare în domeniul electoral

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) lansează cea de-a V-a ediție a concursului de burse pentru elaborarea proiectelor de cercetare individuală în domeniul electoral.

Concursul este destinat tinerelor și tinerilor cercetători preocupați de subiecte precum democrația, alegerile, dreptul electoral etc. CICDE urmează să selecteze cinci tineri și/sau tinere cercetătoare, care vor primi o bursă unică de 5000 lei brut per participant pentru elaborarea proiectelor de cercetare. Coordonatorii proiectelor de cercetare – cadre didactice de îndrumare – sunt remunerate cu un onorariu de 5000 lei.  Persoanele selectate vor elabora proiecte de cercetare în perioada martie – octombrie 2023 și le vor prezenta public în perioada noiembrie-decembrie 2023. Studiile elaborate de tinerii cercetători și cercetătoare vor fi publicate în culegerea CICDE – „5 proiecte de cercetare”.

Domeniul de cercetare

Participanții și participantele la concurs urmează să conceptualizeze ideile într-un material cu tematică electorală și să elaboreze proiectele de cercetare în volum de 25-30 de pagini conform rigorilor CICDE. Tematicile vor fi propuse de către cercetători împreună cu coordonatorii lor și aprobate de CICDE.

În anul 2023, prioritate se oferă proiectelor de cercetare axate pe diverse aspecte ale alegerilor locale.  Sunt încurajate cercetări de istorie electorală bazate pe studiul materialelor de arhivă privind istoria electorală a localităților şi partidelor în alegeri locale, studii de caz axate pe analiza mesajelor electorale, a comportamentului alegătorilor în funcție de gen, vârstă, etnie etc. Pot fi cercetate metode şi practici de agitație electorală în alegeri locale, influențe ale modificărilor legislative asupra organizării și desfășurării alegerilor locale, dar și asupra rezultatelor acestora, utilizarea resursei administrative şi impactul asupra rezultatului alegerilor locale, influența condițiilor economice, sociale, politice naționale şi internaționale asupra alegerilor locale.

Condiții de eligibilitate

Sunt încurajate să participe tinere și tineri, cetățeni rezidenți ai Republicii Moldova, cu vârsta de până la 35 de ani, care sunt studenți sau studente la un program de masterat/doctorat în Științe ale Comunicării, Administrare Publică, Drept, Istorie, Științe Politice, Relații Internaționale sau alte domenii relevante cercetării – ex. Tehnologii Informaționale, Securitate, Pedagogie etc.

Vor fi selectați/selectate cinci cercetători și cercetătoare.

Perioada programului

Proiectele de cercetare vor fi elaborate în perioada martie-octombrie 2023 și vor fi prezentate public în perioada noiembrie-decembrie 2023.

Remunerarea

Persoanele selectate vor primi o bursă unică de 5000 lei brut per participant/ participantă. Coordonatorii și coordonatoarele de proiecte sunt remunerați cu un onorariu de 5000 lei.

Dosarul de participare va cuprinde:

  • CV-ul (max. 2 pagini);
  • Scrisoarea de motivare cu indicarea și argumentarea temei propuse pentru cercetare (max. 2 pagini);
  • Lista publicațiilor/ participărilor la conferințe științifice, care să includă și link-uri active (max. 1 pagină);
  • Numele, titlul, funcția, instituția și datele de contact (telefon mobil, e-mail) ale coordonatorului/coordonatoarei proiectului de cercetare.

Termenul limită de prezentare a dosarului de participare la concurs este

25 martie 2024

Persoana de contact:

Adresa de expediere a dosarului

Dosarele de participare la concurs vor fi expediate în format electronic la adresele: info@cicde.md și arina.kraijdan@cicde.md cu menţiunea  „Concurs – CICDE Proiecte de Cercetare”. Pentru întrebări suplimentare ne puteți contacta la numerele de telefon: 079405373, 068818143 (dr. Arina Kraijdan, coordonatoare de program), 022260914.

Regulamentul concursului poate fi găsit aici

Bursele de cercetare vor fi acordate în conformitate cu cerințele Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului anual de burse pentru realizarea  proiectelor de cercetare în domeniul electoral.

Calendar activități

mai 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
29
30
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 1 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 2 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 3 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 4 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 mai
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 mai
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 mai
Evenimente pentru 18 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 mai
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Ultimele concursuri