Disciplina opțională „Educație electorală” ar trebui să devină obligatorie începând cu clasa a V-a. Concluzia aparține autorilor unui raport privind evaluarea curriculumului la Educație pentru societate, elaborat și prezentat ieri, 07.11.2024, în cadrul unei mese rotunde, de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM).
Primul capitol al raportului respectiv argumentează necesitatea evaluării acestui curriculum, iar cel de-al doilea redă o analiză comparativă a acestuia cu cel al disciplinei opționale „Educație electorală”. Autorii documentului susțin că deși ambele discipline de studiu au ca scop dezvoltarea cetățeniei active și promovarea valorilor democratice, rezultatele cercetării demonstrează o mai mare atractivitate pentru elevi și eleve în cazul „Educației electorale”.
Astfel, disciplina opțională „Educație electorală” se evidențiază datorită numărului suficient de ore repartizate pentru fiecare dintre cele patru unități de învățare, subiectelor abordate bine închegate și însoțite de diverse exemple clare, metodelor interactive de aplicare a teoriei în practică precum sunt jocurile de rol, dezbaterile, mesele rotunde, simulări ale proceselor de vot și altele.
De asemenea, în raport se subliniază că reprezentativ pentru orele de „Educație electorală” este formarea competențelor transdisciplinare, cadrele didactice având posibilitatea de a coopera cu profesori ai altor obiecte de studiu, cu parteneri externi (autorități publice centrale, ONG-uri) și cu persoane-resursă (scriitori/scriitoare, politicieni/politiciene).
„Manualul este creat astfel încât să fie atractiv, ușor de utilizat, ilustrat. Plus la toate sunt recomandate video-uri spre vizionare însoțite de QR code-uri. Putem afirma cu certitudine că disciplina de studiu Educație electorală trebuie să devină una obligatorie, începând din clasele a V-a, deoarece dezvoltă competența electorală a cetățeanului care urmează să meargă la vot”, se mai arată în același raport de evaluare.
Curriculumul pentru disciplina opțională „Educație electorală” (clasa IX/X) a fost aprobat la data de 27 septembrie 2022, de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Atât curriculumul, cât și manualul au fost elaborate de expertele Dr. Loretta Handrabura și Natalia Grîu, la inițiativa Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și suportul PNUD Moldova.
În anul de studii 2023-2024, un număr de 964 de elevi și eleve din clasele IX-a și a X-a, ghidați de 25 de cadre didactice au studiat pentru prima dată disciplina opțională „Educație electorală”. Zece dintre aceste instituții de învățământ au pilotat curriculumul și manualul la această disciplină opțională.