Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

Ariciul Arci, protagonistul mai multor activități de educație civică și electorală în această vară

Ariciul Arci, personajul din benzile desenate ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), este în această vară protagonistul mai multor activități de educație civică și electorală, desfășurate de către Biblioteca Publică de Drept din Municipiul Chișinău, în cadrul Programului estival pentru copii „Provocarea verii”, ediția a VI-a.

Astfel, până la 20 de copii se familiarizează săptămânal cu informații despre alegeri și rolul acestora într-o societate democratică. Printre subiectele abordate se numără „Eu, familia și societatea”, „Alfabetizarea electorală timpurie”, „Drepturile și obligațiile copiilor”, „Instituțiile statului”, „Accesul la secția de votare” și „Democrația se învață”.

Procesul de asimilare a informației este facilitat de produsele de educație electorală ale CICDE și anume cartea „Arci și Sfatul Pădurii”, semnată de scriitoarea Ionela Hadârcă și artistul plastic, Lică Sainciuc, jocurile de grup „Drumul spre alegeri” și „Definește alegerile cu Arci”, dar și benzile desenate electorale „Aventurile lui Arci și Besva pe insula Alaocș”, „Arci – Alegeri fără bariere”, „Arci la secția de votare” sau „Aventurile lui Arci peste hotare”.

Urmare a activităților, copiii fac cunoștință cu cele mai importante instituții ale statului precum parlamentul, guvernul, președinția, cât și instanțele judecătorești. De asemenea, acestora le este prezentată Constituția Republicii Moldova și simbolurile de stat – stema , drapelul și imnul țării noastre. Astfel, micii participanți și participante învață de la vârstă fragedă să fie responsabili și implicați civic.

CICDE apreciază și mulțumește pe această cale Bibliotecii Publice de Drept din Municipiul Chișinău pentru activitățile desfășurate în scopul promovării valorilor democratice și dreptului fundamental al omului de a alege și a fi ales. De fapt, rolul educației electorale timpurii este de a modela personalitatea copilului, de a forma abilitățile de socializare ale acestuia și de a pune în cele din urmă bazele sistemului său de valori.

Cea de a VI-a ediție a Programului estival pentru copii „Provocarea verii”, cu genericul „ȘTIM la Bibliotecă” se desfășoară în perioada 3 iunie – 27 iulie, 2024, în cadrul a 27 de biblioteci, filiale ale Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au ocazia să participe la diverse ateliere de creație, jocuri de dezvoltare personală și chiar unele excursii.

În ultimii ani, bibliotecile din Republica Moldova au devenit puncte de informare și educare a alegătorilor. Formatoarele CICDE au instruit începând cu anul 2018 peste 400 de bibliotecari/bibliotecare cu privire la specificul alegerilor parlamentare, locale și prezidențiale, dar și referitor la importanța votului și responsabilitatea civică pe care o poartă fiecare cetățean. Începând cu anul 2022, CICDE desfășoară anual Concursul pentru biblioteci cu genericul „Biblio-R.A.F.T. electoral”.

Sursa foto: Biblioteca publică de drept

Calendar activități

iunie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Evenimente pentru 8 iunie
Evenimente pentru 9 iunie
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7

Ultimele știri