Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Concursul de pictură în domeniul electoral VotART Junior 2022 și-a desemnat câștigătorii

Prima ediție a concursului de pictură în domeniul electoral VotART Junior 2022, organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”, cu suportul PNUD Moldova a ajuns la final. Competiția a durat o săptămână, din 15 până pe 22 octombrie 2022, timp în care 25 de tinere și tineri artiști plastici de la școlile de arte sau clase cu profil artistic din toată țara, și-au adunat elanul creator pentru a reda pe pânză democrația și alegerile.

Desemnarea celor mai bune creații a fost o adevărată provocare pentru juriu, deoarece toate au fost realizate cu mult talent, în stiluri diferite, cu mesaje puternice și expresive. Membră a juriului, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a remarcat prezența unei corespondențe vizuale foarte reușite dintre mesajul lucrărilor și tema concursului, diversitatea viziunilor asupra subiectului, dar și calitatea exprimării.

„Mă bucur că tânăra generație este entuziasmată de posibiltatea de a veni cu o părere, cu o atitudine față de democrație. Am apreciat potențialul participanților și cred că acest concurs poate fi o pistă de lansare în marea artă”, a declarat Florina Breazu la decernarea premiilor.

De asemenea, Doina Bordeianu, directoarea CICDE, i-a felicitat pe toți participanții la VotART Junior, menționând că acest concurs a fost un adevărat examen atât pentru organizatori, cât și pentru tinerii artiști: „Noi la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral testăm permanent metode noi, inovative de educație civică și electorală. Și de data aceasta, împreună cu partenerii noștri, am decis să facem un concurs de pictură. În artă ca și în democrație este încurajată libera exprimare și se apreciază valoarea. Participanții și participantele au trebuit să se gândească cum fac aceste conexiuni și cum ne prezintă democrația și alegerile în culori”.

Premiul I în valoare de 4000 de lei a fost acordat lui Artur Bunacalea, elev la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, pentru lucrarea sa intitulată „Votul tău este o alegere importantă pentru viitorul tău”.

„Pentru mine concursul a fost o experiență dificilă. Practic, inspirația mi-a venit în ultimele zile, atunci am găsit ideea lucrării și am început a picta. Arta este o modalitate de a comunica cu oricine, deoarece nu are bariere de limbă sau alt gen. Aprecierea juriului cu locul întâi a fost foarte neașteptată pentru mine”, a spus câștigătorul.

Premiul II și un certificat cadou în valoare de 3000 de lei a fost acordat Kseniei Coltun, elevă la Școala de Arte Plastice „Alexei Sciusev” din Chișinău, pentru lucrarea „Democrația în Moldova”, iar Premiul III (2000 lei) a fost luat de Diana Șaitan, elevă la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău, pentru lucrarea „Vocea ta, viitorul nostru!”.

Cu mențiune și certificat cadou în valoare de 1000 de lei  a fost apreciată lucrarea Xeniei Covîleac „Votează viitorul tău” și lucrarea Ecaterinei Musteață „Democrația prin ochii unui copil”, ambele eleve la Școala de Arte Plastice „Alexei Sciusev” din Chișinău. Ceilalți concurenți și concurente au primit certificate de participare și premii de consolare.

Lucrările realizate în cadrul VotART Junior sunt vernisate în cadrul unei expoziții cu durata de zece zile la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Concursul de pictură în domeniul electoral, VotART Junior este un eveniment organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în parteneriat cu Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Calendar activități

noiembrie 2023

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 30 octombrie
Evenimente pentru 31 octombrie
Evenimente pentru 1 noiembrie
Evenimente pentru 2 noiembrie
Evenimente pentru 3 noiembrie
Evenimente pentru 4 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 noiembrie
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 noiembrie
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 noiembrie
Evenimente pentru 16 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 noiembrie
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
Evenimente pentru 20 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 noiembrie
Nu sunt evenimente
27
28
29
30
1
2
3
Evenimente pentru 27 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 noiembrie
Nu sunt evenimente

Ultimele evenimente​