Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

A fost lansată prima carte pentru copii cu tematică electorală -„Arci și Sfatul Pădurii”

„Arci și Sfatul Pădurii” – prima carte pentru copii cu tematică electorală, creată la inițiativa și cu contribuția Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a fost lansată pe 27 octombrie 2022, la Chișinău. Cartea este semnată de scriitoarea Ionela Hadârcă și de artistul plastic Lică Sainciuc și a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de USAID.

Evenimentul a reunit nume sonore din domeniul literaturii, precum Claudia Partole, Vasile Romanciuc, Emilian Galaicu-Păun, dar și copii, părinți, reprezentanți ai CICDE și PNUD Moldova. Participanții au apreciat apariția cărții, menționând că este un produs unic pe piața de carte pentru copii din țara noastră.

Cartea promovează ideea că într-o societate democrată opinia și votul fiecăruia contează, vorbindu-le copiilor despre alegerile libere și corecte cu ajutorul lui Arci și a prietenilor săi. Pe parcursul poveștii, ei se implică activ în alegerile care se desfășoară în Codrul de Smarald, pentru ca ciorile viclene să nu preia conducerea Sfatului Pădurii.

Potrivit autoarei, Ionela Hadârcă, „Arci și Sfatul Pădurii” este o cărțulie prin care copiii vor afla importanța deciziilor proprii și impactul acestora asupra comunității: „Este o carte scrisă cu mult suflet și sper ca cititorii să găsească în ea teme noi de discuții în familie, să îndrăgească personajele și să se amuze împreună cu cei dragi”.

Directoarea CICDE, Doina Bordeianu, i-a felicitat pe autori pentru colaborarea fructuoasă, soldată cu editarea cărții „Arci și Sfatul Pădurii”, care pe lângă valoarea sa artistică transmite un mesaj social foarte actual: „Valoarea literară incontestabilă se împletește frumos cu importanța mesajului civic pe care il aduce copiilor – fiecare capitol este o lecție de bun simt, empatie si implicare in viață comunității. Datorită cărții, sperăm ca Arci să-și crească și mai mult notorietatea sa ca emisar al educației electorale atât printre copii, cât și printre părinți. Un atu important al acestei cărți este că deși se adresează copiilor, este la fel de captivantă și pentru adulți”, a spus Doina Bordeianu, directoarea CICDE.

Din 2019, cu suportul PNUD Moldova, CICDE a elaborat mai multe produse educaționale pentru copii, printre care cinci ediții de benzi electorale desenate, disponibile în limbile română, ucraineană, romani, rusă si găgăuză, patru dintre care au fost lansate și în format audio, precum și în limbaj Braille pentru copiii nevăzători. Istoria lui Arci a continuat cu elaborarea a 3 jocuri de societate și un puzzle, câteva ediții de  vlogging electoral, un teatru de păpuși filmat, dar și campania mobilă „Drumul lui Arci spre alegeri” în cadrul căreia peste 45 000 de copii din 300 de școli din toată țara au primit benzi electorale, jocuri de societate și mascota CICDE

Calendar activități

noiembrie 2023

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 30 octombrie
Evenimente pentru 31 octombrie
Evenimente pentru 1 noiembrie
Evenimente pentru 2 noiembrie
Evenimente pentru 3 noiembrie
Evenimente pentru 4 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 noiembrie
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 noiembrie
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 noiembrie
Evenimente pentru 16 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 noiembrie
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
Evenimente pentru 20 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 noiembrie
Nu sunt evenimente
27
28
29
30
1
2
3
Evenimente pentru 27 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 noiembrie
Nu sunt evenimente

Ultimele evenimente​