Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Ziua profesională a bibliotecarilor debutează cu ultimul webinar din cadrul modului de instruire „Bibliotecile puncte de educare a alegătorilor”

Ziua profesională a bibliotecarilor debutează cu ultimul webinar din cadrul modului de instruire „Bibliotecile puncte de educare a alegătorilor”, care s-a desfășurat pe parcursul a 4 zile.

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral felicită aproximativ cei 4000 de bibliotecari și bibliotecare din Republica Moldova cu ocazia zilei lor profesionale urându-le multe realizări deosebite în continuare.

„Vă dorim să aveți cititori fideli, activități interesante și să aveți zilnic satisfacția lucrului bine făcut. Apreciem mult deschiderea, implicarea, dedicația și creativitatea Dvs.” este mesajul transmis de echipa CICDE.

Pe parcursul celor 4 webinare, bibliotecarii au avut posibilitatea să afle despre metodele moderne de educație civică și informare care pot fi utilizate în activitățile zilnice și, care, pot transforma biblioteca într-un veritabil punct de educare privind alegerile și procesul electoral.

Andronic Lilia, „Pentru mine  aceste instruiri sunt foarte utile, am cunoscut aici lucruri noi și sigur că urmează să le pun în practica de zi cu zi. Vă mulțumesc că m-ați ales să particip la aceste instruiri. Împreună facem lucruri frumoase!

Tot în cadrul atelierelor de lucru, participanții/-tele au discutat și dezbătut noțiunile și activitățile specifice ciclului electoral, prevederile legale privind organizarea alegerilor în Republica Moldova, sistemul organelor electorale, subiecții interesați în organizarea și desfășurarea scrutinelor electorale și, cel mai important, cum să dezvolte spiritul civic și participativ al tinerilor și viitorilor alegători, utilizatori ai bibliotecilor.

Și Rotaru Olga, bibliotecară la biblioteca comunală Buciumeni, satul Florești, a remarcat că din anul 2019 a început o colaborare frumoasă cu CICDE iar  Ziua de ieri a fost o recapitulare, a ceea ce deja a învățat la alte module: totuși în cadrul instruirii am învățat cum să scriu un program amplu de educație civică și electorală pentru toți beneficiarii bibliotecii din comună”.

Aliona Manciu, bibliotecară la Biblioteca Publică Raională “Dimitrie Cantemir” Ungheni, a remarcat că: „Întotdeauna am considerat necesară instruirea bibliotecarilor şi informarea cetăţenilor cu privire la educaţia civică şi electorală. Cele două webinare de instruire încă o dată ne-a demonstrat faptul că orice informaţie de acest gen este binevenită. Dar pe lângă faptul că s-au recapitulat anumite lucruri, am avut posibilitatea să elaborăm în practică un program de educare civică de la A la Z pentru grupul ţintă tinerii. Acum nu ne-a rămas decât să revenim la cele ce am învăţat şi să aşternem ideile pe foaie. Şi în concluzie, niciodată nimic nu a fost în plus pentru noi bibliotecarii”.

În anul 2018, CICDE a inițiat un parteneriat frumos cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova care are ca scop conjugarea eforturilor pentru educația civică, educația electorală și informarea cetățenilor.  Între timp, peste 330 de bibliotecari au fost formați pentru a putea desfășura la rândul lor instruiri și sesiuni de informare cu utilizatorii bibliotecilor. Peste 6500 de persoane de toate vârstele au beneficiat deja de informații electorale actualizate și veridice în cadrul bibliotecilor.

Harta interactivă cu adrese și date de contact a bibliotecilor care sunt deja Puncte de Informare a Alegătorilor poate fi accesată AICI

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova este o instituție publică, creată de CEC în conformitate cu art. 27 din Codul Electoral în scopul instruirii și calificării funcționarilor electorali, precum și a altor subiecți implicați în procesul electoral din Republica Moldova.

Calendar activități

noiembrie 2023

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 30 octombrie
Evenimente pentru 31 octombrie
Evenimente pentru 1 noiembrie
Evenimente pentru 2 noiembrie
Evenimente pentru 3 noiembrie
Evenimente pentru 4 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 noiembrie
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 noiembrie
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 noiembrie
Evenimente pentru 16 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 noiembrie
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
Evenimente pentru 20 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 noiembrie
Nu sunt evenimente
27
28
29
30
1
2
3
Evenimente pentru 27 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 noiembrie
Nu sunt evenimente

Ultimele evenimente​