Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

CICDE a relansat platforma de discuții electorale E-hub 2.0 cu o discuție despre experiența României și a altor state europene în domeniul educației civice și electorale.

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, prin programele și activitățile sale,  este unul dintre promotorii educației civice în Republica Moldova. Din acest motiv, ne-am propus să realizam o serie de live-uri despre practica internațională la acest capitol invitând de fiecare dată un expert sau o expertă din altă țară.

În cadrul primul eveniment speaker a fost Corina Pîrvulescu, expertă în participarea democratică și electorală a tinerilor.

Mai bine de 10 ani Corina activează în domeniul tineretului și a politicilor de tineret și toate acestea după o perioadă lungă de voluntariat activ în cadrul mai multor organizații. Domeniul de expertiză al Corinei acoperă programele și politicile pentru tineret la nivelul cadrului național român și european.

În cadrul discuțiilor Corina, a prezentat experiența României și a altor state europene în materie de educație civică și electorală  a tinerilor, menționând:

  • Factorii cheie în mobilizarea tinerilor (abordarea tinerilor în rol de lideri ai campaniilor de mobilizare, autenticitatea, mesaje vizuale, informative și educative, etc.);
  •  Activități preferate de tineri (participarea la dezbateri cu candidații, comunicarea targetată, activități de advocacy, etc.).

Experta a evidențat necesitatea realizării activităților de educație civică, care nu pot fi înlocuite cu campanii de mobilizare sau informare, iar în țările în care educația civică este obligatorie, participarea tinerilor la procesele electorale este mult mai ridicată.

La final, Corina Pîrvulescu s-a adresat tinerilor din Republica Moldova, exprimându-și admirația pentu mobilizarea fără precedent din cadrul ultimului scrutin prezidențial, oferind un exemplu pozitiv tinerilor  din România și Europa de est. Experta a declarat: „Noi tinerii suntem puntea de conectare a oamenilor din diferite generații, iar acest lucru ne face să fim deosebiți”.

Vă reamintim cele mai recente campanii de educație civică realizate de CICDE:

  • „Drumul lui Arci spre Alegeri”, o campanie de informare și educare civică pentru copii și părinții lor, desfășurată în cadrul proiectului PNUD “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID);
  • Campania de informare și educare civică „Votul tău Viitorul Nostru” organizată de comun cu Centrul Municipal de Tineret din Chișinău;
  • „Educarea actorilor electorali la Alegerile Prezidențiale din 01.11.2020” campanie finanțată de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Platforma de discuții electorale EHub a fost creată de CICDE în scopul de a perpetua procesul de educație electorală și de a analiza diferite aspecte ale procesului electoral printr-un dialog constructiv între toate părțile implicate în alegeri.

Calendar activități

noiembrie 2023

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 30 octombrie
Evenimente pentru 31 octombrie
Evenimente pentru 1 noiembrie
Evenimente pentru 2 noiembrie
Evenimente pentru 3 noiembrie
Evenimente pentru 4 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 noiembrie
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 noiembrie
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 noiembrie
Evenimente pentru 16 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 noiembrie
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
Evenimente pentru 20 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 noiembrie
Nu sunt evenimente
27
28
29
30
1
2
3
Evenimente pentru 27 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 noiembrie
Nu sunt evenimente

Ultimele evenimente​