Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a lansat pe platforma de instruire la distanță cursul „Utilizarea abuzivă a resurselor administrative în perioada electorală”

La data de 27 aprilie 2021, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a lansat în premieră un curs online de instruire „Utilizarea abuzivă a resurselor administrative în perioada electorală”. Ce poate fi accesat AICI

Cursul este divizat în cinci capitole de bază. În preliminar, se abordează integritatea ca valoare-cheie a procesului electoral, aceste considerații fiind urmate de un capitol dedicat noțiunii și clasificării resurselor administrative.

În cel de-al treilea compartiment se conține o trecere în revistă a standardelor internaționale relevante, documentul de bază constituind Liniile directoare comune privind prevenirea și combaterea utilizării abuzive a resurselor administrative în cursul proceselor electorale

Ultimele două capitole sunt dedicate cadrului legal național relevant – atât celui menit să prevină, cât și celui menit să combată, prin angajarea răspunderii, utilizarea abuzivă a resurselor administrative în perioada electorală.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai societății civile, organizații internaționale autorității electorale permanente, și forțelor de ordine. Dintre subiectele de pe ordinea de zi au vizat prevenirea și combaterea utilizării abuzive a resurselor administrative în scopuri  electorale – precondiție în asigurarea integrității politice cât și documentarea și sancționarea utilizării abuzive a resurselor administrative în scopuri electorale: experiențe, dificultăți și soluții

În cadrul lansării directoarea CICDE a menționat că „Utilizarea resurselor administrative este un subiect actual, direct corelat și parte a noțiunii de integritate a proceselor electorale. Utilizarea abuzivă a resurselor administrative afectează de o potrivă concurenții electorali dar și alegătorii. Primii sunt astfel atrași într-o cursă electorală inegală, iar cei din urmă sunt privați de posibilitatea de a discerne în mod obiectiv asupra calificărilor pe care le au concurenții electorali.

Reprezentantul Consiliului Europei la Chișinău, Sergiu Tatarov, a relatat că: „Acest curs de e-learning este una dintre realizările care încunună eforturile comune ale Consiliului Europei în Moldova (CoE)  și autoritățile electorale din Moldova pornite încă din 2018. Țin să remarc că la baza cursului „Utilizarea abuzivă a resurselor administrative în perioada electorală”, actele naționale și practicile întâlnite în acest domeniu cât și recomandările Comisiei de la Veneția, CoE și jurisprudența Uniunii Europene pentru drepturile omului în materie electorală”.

La rândul lui, Președintele Comisiei Electorale Centrale Dr. Dorin Cimil, este de părerea că „Problema abordată este una cunoscută sub aspectul importanței sale în procesul electoral. Ultimele campanii electorale care au avut loc au arătat acele neajunsuri cât și problemele care sunt scoase la iveală de utilizarea abuzivă a resurselor administrative precum și de implicarea factorului uman în procedurile și procesele cu caracter electoral.

Spre final de discuții directoarea CICDE a venit cu mesaj de mulțumire unde a conchis că orice atentat la integritatea alegerilor trebuie recunoscut ca atare, trebuie documentat corespunzător și denunțat public astfel încât să fie crescut impactul credibilității rezultatelor alegerilor.

Evenimentul de lansare  cursului poate fi vizualizat aici

Calendar activități

noiembrie 2023

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 30 octombrie
Evenimente pentru 31 octombrie
Evenimente pentru 1 noiembrie
Evenimente pentru 2 noiembrie
Evenimente pentru 3 noiembrie
Evenimente pentru 4 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 noiembrie
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 noiembrie
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 noiembrie
Evenimente pentru 16 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 noiembrie
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
Evenimente pentru 20 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 noiembrie
Nu sunt evenimente
27
28
29
30
1
2
3
Evenimente pentru 27 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 noiembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 noiembrie
Nu sunt evenimente

Ultimele știri