Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Cea de-a II-a campanie mobilă „Drumul lui Arci spre alegeri” a ajuns la peste 15 800 de copii

Peste 15 800 de copii din clasele primare au primit câte un exemplar al celei de-a patra ediții de benzi electorale, cu titlul „Arci pentru alegeri fără bariere”. Materialele de educație civică au fost distribuite în cadrul campaniei mobile „Drumul lui Arci spre alegeri”. De această dată, în perioada februarie – martie 2021, autobuzul ariciului Arci și voluntarii CICDE au ajuns la 130 de școli din 11 raioane ale țării.

Bibliotecile tuturor școlilor au primit ultimele două ediții ale benzilor electorale cu ariciul Arci, broșura „Democrația se învață”, jocuri de societate, mascota Arci și chiar și Constituția Republicii Moldova.

„Pentru elevii claselor primare, materialele de educație civică sunt foarte importante, deoarece le dezvoltă imaginația, vocabularul și sunt pregătiți să exploreze o lume mai vastă a cunoștințelor” este opinia Elenei Havrun, directoare adjunctă a gimnaziului „Vasile Alexandri” din orașul Mărculești.

Și Valentina Perebecauți, directoarea gimnaziului „Gura Camencii” crede că „ Educația electorală începe atunci când copilul poate să facă unele alegeri. De atunci de când începe a socoti, a citi așa încât să poată facă alegerile corecte în viață pentru a fi în beneficiul său, dar și a celui de alături, evident”.

Și Liliana Feodorovici, psihologă la liceul „Anton Cehov” din orașul Florești, spune că „Amprenta informațională anume că vine începând cu cartea, fie că este o ilustrație, fie că este un spot informațional, dar anume abilitatea aceasta de a cunoaște lumea vine prin suporturi educaționale. Așa că vă mulțumim, pentru că informațiile vor fi de bun augur pentru copiii noștri”.

Eva Bounegru, manageră de proiect, PNUD Moldova a declarat: „Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare contribuie la oferirea informației într-un mod accesibil tuturor, de la mic la mare. În cea de-a patra ediție, am descoperit care sunt barierele către o instituție publică accesibilă, dar, de asemenea, și să aducă cunoștințe într-un mod simplu și ușor de înțeles copiilor din clasele primare”.

Directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Doina Bordeianu, a subliniat: „Benzile desenate sunt una dintre metodele utilizate de CICDE pentru a educa copiii, viitorii alegători. În general, noi, la CICDE, suntem ferm convinși că democrația se învață. Iar pentru a avea cetățeni conștienți, implicați și informați în viitor este nevoie să investim în copiii de astăzi”.

Aceasta a fost cea de-a doua campanie mobilă “Drumul lui Arci spre alegeri”, care a fost dedicată copiilor și părinților lor, dar și profesorilor. Prima a avut loc în toamna anului 2020, cu prilejul campaniei de informare privind alegerile prezidențiale și informarea alegătorilor despre măsurile de prevenire ale pandemiei în perioada electorală prin intermediul ediției a III-a a benzilor electorale „Arci contra COVID-19”.

Tot în cadrul acestei campanii, în parteneriat cu Alianța „Infonet” și Asociația Nevăzătorilor din Moldova, au fost distribuită broșura în alfabetul Braille tuturor celor 36 de organizații teritoriale ale Asociației Nevăzătorilor din Moldova. Broșura în Braille a cuprins toate istoriile din cele 4 ediții de benzi electorale desenate adaptate în limbajul Braille.

Vă reamintim că pe toată perioada campaniei și până la 16 aprilie curent, continuă înregistrările la ediția a III-a a concursului de vlogging electoral. Condițiile de participare sunt simple și pot fi văzute accesând acest link https://bit.ly/3fpQuET

Dacă ariciul Arci nu a ajuns încă în localitatea ta, deschide www.cicde.md și accesează benzile desenate în una din limbile pe care le vorbești: română, rusă, ucraineană sau găgăuză.

Campania s-a desfășurat în cadrul proiectului PNUD “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Calendar activități

aprilie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
1
2
3
4
5
6
7
Evenimente pentru 1 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 2 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 3 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 4 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 6 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 aprilie
Nu sunt evenimente
8
9
10
11
12
13
14
Evenimente pentru 8 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 13 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 aprilie
Nu sunt evenimente
15
16
17
18
19
20
21
Evenimente pentru 15 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 16 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 20 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 aprilie
Nu sunt evenimente
22
23
24
25
26
27
28
Evenimente pentru 22 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 aprilie
Nu sunt evenimente
29
30
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 29 aprilie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 aprilie
Nu sunt evenimente

Ultimele evenimente​