Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Trofeul 2020 al Jocului intelectual în domeniul electoral „Ce? Unde? Când?” a fost câștigat de echipa Liceului „Aristotel” din Chișinău

Spirit de echipă, competiție și adrenalină a fost la cea de a IV-a ediție a Jocului intelectual în domeniul electoral din acest an, ediție care a coincis cu Ziua Națiunilor Unite și 75 de ani de la fondarea ONU.

În 2020, s-au desfășurat 6 jocuri regionale de preselecție, dintre care unul față în față, iar altele 5 pe platforme de comunicare online. În cadrul jocurilor au participat 186 de elevi din regiunile de nord, centru și sud ale țării. În etapa finală au ajuns șase echipe din Chișinău, Basarabeasca, Sîngerei, Nisporeni. În acest an marele trofeu a ajuns la Liceul „Aristotel” din mun. Chișinău.

De la un an la altul, jocul intelectual ia amploare, profesorii și elevii din toată țara au aflat despre competiție, iar de la un concurs local în 2017 a crescut la unul tradițional național în 2020. În cei 4 ani de jocuri peste 900 de elevi din circa 100 de școli din toată republica și-au pus abilitățile în joc.

În cadrul etapei naționale, jocul a fost organizat în 3 runde a câte 12 întrebări pentru fiecare rundă. Două dintre echipele care au acumulat cele mai multe puncte s-au duelat contra cronometru în super finală, iar câștigătoare a fost declarată echipa „Ad-Astra” de la Liceul „Aristotel” din Chișinău.

Directoarea CICDE, Dr. Doina Bordeianu, a spus în cadrul evenimentului: „Sunteți foarte tineri, colorați și cu siguranță foarte deștepți, pentru că sunteți cei mai buni din cei buni.  Anul acesta este un an dificil și, totuși, am reușit să organizăm Jocurile intelectuale Ce? Unde? Când? așa cum o facem începând cu 2017 și până în prezent chiar și în condiții de pandemie. Noi la CICDE credem cu fermitate că „Democrația se învață”, acest proces este dificil, dar cu siguranță, împreună cu partenerii de dezvoltare, vom reuși”.

Și președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a specificat: „Fenomenul participării tinerilor la procesul electoral este unul foarte dificil, observăm că rata propriu-zisă a tinerilor la vot este una scăzută. Din acest motiv vin cu un mesaj de a vă încuraja să vă implicați în toate procesele de studiere și identificare a valorilor democratice”.

Managera proiectului PNUD Moldova, Eva Bounegru, a urat mult succes participanților și a menționat: „Chiar dacă evenimentul de anul acesta este unul diferit decât cele precedente, aveți grijă de măsurile de prevenire a virusului Covid-19, purtați masca corect și, nu în ultimul rând, bucurați-vă de acest joc intelectual și cea mai bună echipă să câștige”.

Marius Caraman, elev la Liceul ”Aristotel” din Chișinău și membru al echipei câștigătoare, a învățat că „deciziile trebuie să fie responsabile, totul este în mâinele noastre și noi decidem viitorul acestei țări”.

Vlada Țurcan și ea membră a echipei câștigătoare, a spus: „Întreaga echipă a rămas profund surprinsă de pachetul de întrebări adresat nouă. Într-adevăr, a fost un joc foarte constructiv și productiv pentru echipa noastră și ne va rămâne pe mult timp în amintire”.

Echipa câștigătoare a Liceului „Aristotel” a venit cu un îndemn pentru toți tinerii cărora le pasă de țară, chemându-i pe toți să meargă la VOT!

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală a fost organizat de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală și cu suportul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Calendar activități

mai 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
30
31
1
2
3
4
5
Evenimente pentru 1 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 2 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 3 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 4 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 mai
Nu sunt evenimente
6
7
8
9
10
11
12
Evenimente pentru 6 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 11 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 mai
Nu sunt evenimente
13
14
15
16
17
18
19
Evenimente pentru 13 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 mai
Evenimente pentru 18 mai
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 mai
Nu sunt evenimente
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Ultimele evenimente​