Prima pagină  |   Harta site-ului  |  Flux RSS  |  Masterat CICDE  | Platforma E-learning | Cursuri CICDE | Consultanță CICDE

     Română      Русский      English
Instruirea operatorilor/operatoarelor BESV
Data / Perioadă: vineri, 07 octombrie 2022
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: zoom.us prin intermediul platfoemri de instruire la distanță e-learning.cicde.md
Școala Electorală de Weekend
Data / Perioadă: vineri, 07 octombrie 2022 - duminică, 09 octombrie 2022
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Vadul lui Vodă
Conferință live destinată membrilor/membrelor CECE I privind aspecte organizatorice alegeri locale noi
Data / Perioadă: joi, 13 octombrie 2022
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: zoom.us prin intermediul platformei de instruire la distanță e-learning.cicde.md
Lecție publică „Alegeri 4D”
Data / Perioadă: joi, 13 octombrie 2022
Ora: 12:00 - 14:00
Locaţie: Liceul Teoretic Mălăești rn. Criuleni.
Conferință live destinată membrilor/membrelor BESV privind aspecte organizatorice alegeri locale noi
Data / Perioadă: vineri, 14 octombrie 2022
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: zoom.us prin intermediul platfoemri de instruire la distanță e-learning.cicde.md

    

   

         

   

 

 

 


Prima pagină  »  Acorduri și Proiecte  »  Proiectul „Bibliotecile puncte de educare a alegătorilor”
Proiectul „Bibliotecile puncte de educare a alegătorilor”
Proiectul „„Biblioteca-platforma alegătorului activ”
Publicat: 04.11.2021   

1. 4 ateliere X 30 min informative pentru copii cu vârsta 5-7 ani

Educația electorală nu este destinată doar persoanelor de peste 18 ani, care au obținut deja dreptul de vot. Biblioteca Publică și-a propus să popularizeze ideea că fiecare cetățean, începând de mic copil, trebuie să cunoască importanța alegerilor. Potrivit bibliotecarilor informați la aceste ore de informare va fi cuprinse patru subiecte, în care se explică de ce este important fiecare vot și ce se întâmplă la secțiile de votare. Va fi realizată o simulare a unui scrutin alegând „Cel mai preferat personaj din povești”. Astfel, copiii înțeleg importanța unei alegeri colective, democratice. Copiii pot fi mesagerii și persoanele care ar putea motiva adulții ca să meargă la alegeri, iar ei înșiși cresc ca viitori alegători conștienți și activi. În cadrul acestor simulări copii vor învață cuvinte noi: alegeri, scrutin, urnă de vot, buletin de vot, democrație, stemă.

2. Atelier de educare electorală pentru persoanele cu dizabilități din Căușeni

Persoanele cu dizabilități este un grup mai special, mai lăsat în umbră, iar acest proiect va avea posibilitatea să încadreze aceste persoane în societate, să se simtă importante în societate, devenind cetățeni activi și buni promotori în comunitate. Importanța proiectului pentru acest grup este ca să înțeleagă că pentru comunitate votul lor contează. În cadrul atelierului, prin diverse metode, vor fi identificate problemele cu care se confruntă în ziua de alegeri persoanele din acest grup și vor fi puse în discuție și soluțiile pentru rezolvarea lor. În rezultatul acestui atelier va fi elaborat un demers către primarul orașului pentru soluționarea problemelor identificate. În cadrul atelierului se vor aplica metode non-formale, cu conținut informativ, pentru a atinge scopul principal: educarea în domeniul electoral a persoanelor cu dizabilități, comunicarea, interacțiunea între semenii lor și tentative de a soluționa problemele cu care se confruntă acești cetățeni în domeniul electoral și decizional.

3. Exercițiu de simulare a unui proces electoral (tineri între 14-18 ani)

Scopul exercițiului de simulare a unui proces electoral este de a contribui la consolidarea democrației în RM prin angajamentului civic activ al alegătorilor tineri și celor care votează pentru prima dată. Acest exercițiu este necesar pentru comunitate, pentru pregătirea și implicarea tinerilor în viața socială și politică a societății. Exercițiul cuprinde majoritatea proceselor ce au loc în perioadă pre-electorală, cât și în ziua scrutinului și post alegeri. El va asigura implementarea noilor metode interactive de atragere și cointeresare a participanților. La fel, acest exercițiu este benefic pentru dezvoltarea personalității viitorilor lideri politici și comunitari.

Exercițiul de simulare a alegerilor va fi organizat pentru tinerii (14-18 ani) din cadrul unui liceu din orașul Căușeni. Evenimentul va fi organizat de către Biblioteca raională în cadrul unui acord de colaborare cu liceul implicat. Pe parcursul organizării exercițiului vor fi trasate mai multe obiective: identificarea problemelor tinerilor din localitate și din liceu, căutarea și identificarea soluțiilor, crearea grupurilor de inițiativă, înaintarea unui program electoral și promovarea lui cu organizarea la final a dezbaterilor și alegerilor. La eveniment vor participa mai mulți invitați din partea APL, Inspectoratului de Poliție, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, profesori, bibliotecari, părinți, elevi ș.a. Ceea ce la început pare un joc sau o sarcină confuză, se va transforma într-o adevărată perioadă electorală, elevii creându-și adevărate echipe de susținători și campanii de promovare. În rezultat, vor fi create 2-3 echipe (partide) exact ca într-o perioadă electorală adevărată. Elevii, prin joc, vor putea să se implice ca actori electorali, creând-și denumirea și sloganul, programul electoral, identificând probleme din liceu sau oraș și găsind soluții pentru soluționarea lor, îl vor promova și vor atrage susținători care să-I voteze în cadrul exercițiului de simulare. Echipele își vor prezenta programele electorale aducând argumente, vor ține piept dezbaterilor și întrebărilor provocatoare. Apoi va urma procesul de votare, similar celui din realitate cu buletine de vot, membri BESV, cabine de vot secret și urna veritabilă. După numărarea buletinelor, președintele biroului electoral va anunța

rezultatele. Toate echipele vor primi cupe și diplome de participare. Partidul câștigător, în urma numărării voturilor, va fi menționat cu o cupă specială, iar problema principal din programul lor electoral va fi înaintată către APL spre soluționare. Celelalte echipe vor fi îndemnate să se implice în activități de voluntariat în comunitate în continuare și să organizeze activități pentru tineret pentru a soluționa și problemele identificate de ei, astfel vor rămâne lideri în comunitate și vor asigura durabilitatea proiectului.

4. Inaugurarea Ungherașului Democrației

În cadrul proiectului, biblioteca raională și-a propus amenajarea unui Ungheraș al Democrației, care este de mai mult timp o necesitate pentru o instituție de educare și informare pentru cetățeni cum este biblioteca, inclusiv în domeniul electoral. La moment, biblioteca dispune de o sală, care ar putea fi reamenajată în acest scop. În rezultatul altor sondaje și chestionare, utilizatorii au menționat, că ar fi de dorit existența în bibliotecă a unui asemenea ungheraș, care ar avea un aspect estetic plăcut și cu conținut de material informativ respectiv, care ar contribui la educarea unui alegător activ și informat corect.Inaugurarea ungherașului va încununa activitățile proiectului „Biblioteca – platforma alegătorului activ” prin faptul că va aduna încă o data partenerii, experții, tinerii participanți la exercițiul de simulare a alegerilor. Evenimentul va fi promovat în mass-media locală și pe paginile de socializare a bibliotecii și a partenerilor.
Proiectul „Bibliotecile puncte de educare a alegătorilor”

Publicat: 04.11.2021   
Publicat: 04.11.2021   
Publicat: 04.11.2021   


© 2022 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS