Un important seminar de instruire cu participarea a 46 de judecători și procurori a fost organizat astăzi, 6 iunie 2024, cu scopul de a pregăti magistrații în ceea ce privește procesul de examinare și soluționare a litigiilor electorale, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din toamna acestui an. Evenimentul a fost desfășurat în baza unui parteneriat dintre Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Comisia Electorală Centrală, Institutul Național al Justiției și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
Discursuri privind importanța instruirii în domeniul electoral au fost rostite în deschiderea seminarului de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, șefa Direcției Instruire și Cercetare a Institutului Național de Justiție, Ecaterina Popa, șeful-adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Marius Ciprian TOTH și desigur, directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Dr. Doina Bordeianu.
O atenție aparte a fost acordată modului I al Cursului de învățare la distanță „Examinarea și Soluționarea Litigiilor Electorale” de pe platforma ILIAS, care este bazat pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. În context, organizatorii au menționat că în prezent se află în dezvoltare modului II al acestuia privind aplicarea uniformă și echidistantă a cadrului național.
De asemenea, magistraților prezenți la instruire le-au fost aduse la cunoștință prevederi legale privind organizarea alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional, caracteristici ale constituirii grupurilor de inițiativă și verificării listelor de subscripție, procedura de înregistrare a candidaților la alegeri și participanților la referendum, drepturile și obligațiile concurenților electorali/participanților la referendum, restricțiile în desfășurarea campaniei electorale privind utilizarea resurselor administrative, finanțarea campaniei electorale etc.
Printre subiectele abordate au mai fost examinarea litigiilor electorale de către organele electorale, dar și particularitățile examinării și soluționării litigiilor electorale de către instanțele de judecată, aspecte esențiale pentru pregătirea judecătorilor în ceea ce privește soluționarea litigiilor electorale.
De menționat că pe 20 octombrie 2024, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri prezidențiale, dar și referendumul de aderare la Uniunea Europeană.