Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

Eveniment CICDE: „Disciplina opțională Educație electorală, în primul an de predare. Reflecții și lecții învățate”

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a organizat astăzi, 5 iunie 2024, un eveniment cu genericul „Disciplina opțională Educație electorală, în primul an de predare. Reflecții și lecții învățate”. Cadre didactice, reprezentante ale 10 instituții de învățământ din țară din totalul celor 25, în care a fost predată disciplina opțională Educație electorală au fost invitate să relateze despre experiența acumulată, dar și provocările ivite în procesul de predare a respectivei discipline.

Manualul și ghidul de implementare la disciplina opțională Educație electorală au fost pilotate în anul de studii 2023-2024. „Curriculumul a fost aprobat în anul 2022 de către Ministerul Educației și Cercetării. Feedbackul a fost unul pozitiv din partea Ministerului, atât pe conținuturi, cât și pe abordare. O disciplină opțională nu este viabilă dacă nu are suport didactic. Noi am reușit să elaborăm un manual, un ghid de implementare și totodată am capacitat cadrele didactice în vederea utilizării produselor curriculare dezvoltate”, a specificat directoarea CICDE, Dr. Doina Bordeianu.

Pilotarea acestor produse curriculare, dar și desfășurarea mai multor activități centrate pe educația electorală au fost inițiate în baza Acordului de Colaborare dintre CICDE,  Comisia Electorală Centrală și Ministerul Educației și Cercetării, semnat la data de 22 august 2019. „Campaniile electorale devin tot mai diverse, tot mai complexe și atunci cunoașterea doar a simplei proceduri de vot nu este suficientă pentru a gândi critic și a face o alegere conștientă. Apariția acestei discipline opționale, care este mult mai comprehensivă și mai fundamentată este absolut necesară pentru a înțelege procesul electoral în toată complexitatea sa. Eu tare sper că materialele didactice elaborate vor ajunge în fiecare bibliotecă școlară și că procesul de instruire a cadrelor didactice va fi continuu”, a declarat Dr. Valentina Olaru, secretară de stat în domeniile învățământului general, învățării pe tot parcursul vieții și relațiilor interetnice, Ministerul Educației și Cercetării.

Prezent la eveniment, Radu Mârza, manager de proiect, PNUD Moldova a menționat că predarea noii discipline școlare opționale „Educație electorală” face parte din șirul activităților de educație civică desfășurate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. „Implicarea tinerilor și educația civică este un pilon fundamental pentru noi. Lucrăm cu CICDE pentru a stimula, a motiva și a încuraja tinerii să participe. Din șirul activităților desfășurate împreună, cele legate de disciplina opțională sunt cele la care ținem cel mai mult. Tocmai de aceea în următorii 5 ani planificăm să susținem CICDE pe această dimensiune”, a precizat Radu Mîrza.

Autoarele produselor curriculare pilotate, expertele Dr. Loretta Handrabura și Natalia Grîu au comunicat că în procesul de lucru asupra acestor produse au consultat mediul academic, practicieni și experți. Totodată, materialele dezvoltate au fost coordonate cu MEC și respectă recomandările cadrului normativ în vigoare fiind orientate spre promovarea cetățeniei responsabile și consolidarea culturii democratice a elevilor și elevelor.

„În educația electorală toți au pretenția că pricep ca și în educație, în general. Ne-am îngrijit ca fiecare resursă elaborată să fie văzută de lume foarte diferită și să obținem asentimentul lor privind importanța demersului. Eu mă bucur că, din câte cunosc, suntem prima țară care avem un manual de educație electorală și un curriculum. În acest sens Republica Moldova poate servi drept exemplu pentru alte țări”, a afirmat Dr. Handrabura.

„Noi am început de la firul ierbii, am făcut focus grupuri cu profesorii, chiar și ONG-urile au fost implicate în consultații. Am lucrat cu CICDE pas cu pas și am ajuns acum la etapa când celebrăm succesul. După acest eveniment, noi vom analiza rapoartele și fișele de reflecție și vom revizui niște lucruri”, a subliniat Natalia Grîu.

Fiecare profesoară prezentă la eveniment a prezentat provocările cu care s-au confruntat pe parcurs, dar și beneficiile pe care le-au văzut în comportamentul elevilor urmare a predării acestei discipline.

„Disciplina a fost pe potriva așteptărilor. Transferul de bune practici a fost unul foarte util, iar în urma acestor experiențe am descoperit că scopul nostru este comun. Noi vrem o școală deschisă, credibilă ce va răspunde tuturor cerințelor cetățenilor în devenire, care ulterior vor consolida înfăptuirea unui proces decizional sănătos”, a precizat Maria Stoian, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din municipiul Chișinău.

„Am început anul cu mari provocări, dar le-am depășit pe parcurs. Mi-a fost complicat pentru că am lucrat inițial cu varianta electronică a manualului. Ulterior însă am avut și manuale, și copii au început să manifeste interes mai mare. La nivel de experiență am achiziționat tehnici didactice interesante și am crescut profesional. Disciplina respectivă este foarte bună și trebuie să continuăm să o predăm”, a menționat la rândul ei, Inga Mușinschi, profesoară la Gimnaziul „Ion Creangă” din satul Soltănești, raionul Nisporeni.

În anul de studii 2023-2024, un număr de 964 de elevi și eleve din clasele IX-a și a X-a, ghidați de 25 de cadre didactice au studiat pentru prima dată disciplina opțională „Educație electorală”. În perioada, 7-9 iunie, curent, 21-23 iunie CICDE desfășoară alte două programe de capacitare a cadrelor didactice pentru predarea respectivei discipline opționale.

Calendar activități

septembrie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
Evenimente pentru 8 septembrie
Nu sunt evenimente
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Evenimente pentru 21 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 septembrie
Nu sunt evenimente
23
24
25
26
27
28
29
Evenimente pentru 23 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 27 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 septembrie
Nu sunt evenimente
30
1
2
3
4
5
6
Evenimente pentru 30 septembrie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 octombrie
Evenimente pentru 6 octombrie

Ultimele știri