Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

Directoarea adjunctă a CICDE, Cristina Cucurudza, în vizită de documentare privind votul prin corespondență în Republica Portugheză

Directoarea adjunctă și formatoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), Cristina Cucurudza, s-a aflat în perioada 17-21 iunie 2024, într-o vizită de documentare la Lisabona, Republica Portugheză. Delegația din care a făcut parte Dna Cucurudza, dar și membri și funcționari ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost condusă de către președinta CEC, Angelica Caraman.

Vizita organizată cu suportul Consiliului Europei, a avut drept scop familiarizarea delegației Republicii Moldova cu privire la experiența acestei țări în contextul aplicării votului prin corespondență și preluarea inclusiv de bune practici întru consolidarea procedurilor de organizare ale alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din țara noastră la 20 octombrie 2024.

„Apreciem deschiderea reprezentanților autorităților electorale din Portugalia, care, în afară de descrierea procedurilor pas cu pas aplicabile la votarea prin corespondență, au enumerat provocările cu care se confruntă, acestea fiind legate de modul în care funcționează serviciul de poștă în fiecare țară și de exactitatea adresei alegătorului”, a precizat Cristina Cucurudza.

„În dialogul cu instituțiile gazdă, am abordat și subiectul activității funcționarilor electorali din cadrul birourilor electorale, constituite pentru votarea prin corespondență, care rezidă în numărarea voturilor în cadrul unui centru de calcul, cu sediul la Lisabona, unde sunt trimise toate plicurile de către cetățenii portughezi aflați în diferite colțuri ale lumii”, a adăugat directoarea adjunctă a CICDE.

Republica Portugheză este un bun exemplu pentru țările care implementează votul prin corespondență, în condițiile în care dispune de o diasporă numeroasă. Numai la alegerile parlamentare anticipate din 10 martie 2024, această țară a înregistrat peste 1,5 milioane de cereri din 189 de țări ale lumii.

La alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor putea vota prin corespondență cetățenii cu drept de vot din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Finlanda, Islanda și Suedia.

Votul prin corespondență a început să fie practicat pentru prima dată în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, 53 de țări la nivel global permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene utilizează votul prin corespondență.

Sursa foto: www.cec.md, www. portugalia.mfa.gov.md

Calendar activități

iunie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Evenimente pentru 8 iunie
Evenimente pentru 9 iunie
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Evenimente pentru 24 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 27 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 iunie
Nu sunt evenimente
1
2
3
4
5
6
7

Ultimele știri