În perioada 6-9 iunie 2024, aproximativ 360 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-i alege pe cei 720 de reprezentanți ai Parlamentului European. În România, alegerile europarlamentare vor avea loc pe data de 9 iunie, curent, un scrutin ce îi vizează direct pe cetățenii Republicii Moldova, care dețin cetățenia statului vecin.
Astfel, în Republica Moldova, pentru alegerile europarlamentare vor fi deschise 52 de secții de votare, dintre care 17 la Nord, 28 la Centru (13 în Chișinău) și 7 la Sud. Votarea poate fi efectuată la orice secție de votare, prezentând doar un document de identitate eliberat de autoritățile române, fie că este carte de identitate, buletin de identitate sau pașaport.
Statistica arată că peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin actualmente cetățenia României. La alegerile europarlamentare din 2019, pentru candidații și candidatele în Parlamentul European din partea statului român au votat aproximativ 385 de mii de cetățeni români din diaspora, dintre care în jur de 38 de mii din Republica Moldova.
Cei 33 de eurodeputați din partea României vor fi aleși prin vot universal direct, scrutinul desfășurându-se într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporționale. Astfel, numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic va depinde de numărul de voturi obținut de partid în alegeri. România utilizează un sistem de liste închise, care exclude posibilitatea modificării numărului de ordine a candidaților și candidatelor pe listă.
Alegerile europarlamentare 2024 au loc odată la 5 ani și sunt organizate în conformitate cu legislația în vigoare a fiecărui stat din cele 27 membre ale Uniunii Europene, fiind stabilite inclusiv un anumit număr de reglementări comune. În acest an, alegerile din România se vor desfășura concomitent cu alegerile locale, fiind admise 9 partide politice, 3 alianțe electorale și 4 candidați independenți.
Locurile în Parlamentul European se acordă, în baza formulei d’Hondt (aceiași formulă electorală aplicată pentru alegerile legislative din Republica Moldova) partidelor care reușesc să obțină cel puțin 5% din voturile valabil exprimate. De la aderarea statului român în Uniunea Europeană, în 2007, România participă la acest tip de alegeri pentru a cincea oară, consecutiv.
Anul 2024 este numit anul alegerilor întrucât peste 4 miliarde de oameni la nivel global sunt chemați la urne în 71 de alegeri la nivel național, inclusiv în Republica Moldova, unde avem programate în toamnă alegeri prezidențiale și referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Aproximativ 30 de țări își aleg în 2024 președintele, iar altele 20 desfășoară alegeri parlamentare. Cele mai notabile scrutine pe lângă europarlamentare sunt cele din SUA, Rusia, Mexic, Indonezia, Venezuela, India, Africa de Sud, Iran, Pakistan, Senegal, Taiwan etc.
Din totalul celor 4 miliarde de alegători așteptați în 2024 la urne la nivel mondial, 481 776 128 de alegători și-au exercitat acest drept fundamental în primele 5 luni ale anului. Astfel, până în prezent, 27 din cele 71 de alegeri la nivel național în lume s-au desfășurat.
Sursa foto: chisinau.mae.ro, idea.int