Tinerii și tinerele cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani sunt îndemnați să participe la un studiu privind reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Cercetarea este lansată de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) cu scopul de a analiza oportunitatea unei modificări legislative în acest sens.
Studiul este realizat de către bursiera CICDE, Olivia Plămădeală și presupune inclusiv o chestionare a opiniei publice la acest subiect. Tinerii și tinerele din cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar și universitar din Republica Moldova sunt invitați/invitate să acceseze formularul online, răspunzând la cele 10 întrebări propuse.
Autoarea studiului va cerceta în context experiența Austriei, prima țară care a permis votarea de la 16 ani pentru alegerile regionale și locale în unele regiuni, la începutul anilor 2000. O reformă mai amplă este făcută în 2007, când vârsta de vot în Austria a fost redusă la 16 ani inclusiv pentru alegerile generale, municipale, federale și prezidențiale, precum și alegerile pentru Parlamentul European.
Republica Moldova construiește o democrație incluzivă și participativă, iar tânăra generație poate contribui la acest proces. Micșorarea vârstei de vot ar fi o oportunitate întru sporirea încrederii tinerilor/tinerelor în principiile democratice.
În ultimii 25 de ani, mai multe țări și-au reconsiderat poziția referitoare la vârsta minimă de vot. Astfel, în prezent, în 26 de țări vârsta minimă de vot este mai mică de 18 ani la cel puțin un tip de alegeri, în anumite regiuni sau dacă titularii dreptului întrunesc anumite condiții.
Concluziile și recomandările cercetării CICDE vor fi prezentate în cadrul conferinței științifice anuale de pe 15 noiembrie 2024. Studiul va fi inclus în publicația CICDE „5 proiecte de cercetare în domeniul electoral”.