Astăzi, 27 aprilie 2024, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale (CMJI) a desfășurat o nouă ediție a jocului intelectual „Ce? Unde? Când?”. Câștigătoare de această dată a devenit echipa „Hyperboreea”, un grup din șase tineri și tinere de la câteva instituții de învățământ din capitală, transmite CICDE.
În deschiderea evenimentului, Dr. Doina Bordeianu, directoarea CICDE, a menționat importanța acestui concurs pentru tânăra generație, în contextul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova și respectiv a Săptămânii Educației cu genericul „Moldova pentru Educație”.
„Ce altă ocazie mai potrivită am avea ca să vorbim despre stat de drept, democrație și alegeri decât această zi în care cinstim unul dintre simbolurile de bază ale unei națiuni – drapelul. Vă invit să-l purtați la piept cu plăcere și să fiți mândri de țara în care v-ați născut. Acest eveniment s-a înscris perfect și în Săptămâna Educației. Ministerul Educației și Cercetării pentru prima dată a decis să organizeze un șir de activități în acest sens, iar noi ca și Centru de instruire mizăm de fiecare dată pe educație. Sloganul nostru este „Democrația se învață”. Ea se învață la școală, se învață acasă, în familie, se învață prin activități distractive și intelectuale precum este și acest joc”, a precizat Doina Bordeianu.
Jocul propriu-zis a fost alcătuit din trei runde. Prima rundă „Ce? Unde? Când?” a presupus 30 de întrebări despre democrație, evenimente istorice, personalități și alegeri la general, fiind niște întrebări cu elemente de logică dar și bazate pe cunoștințe. Cea de a doua rundă a fost un „Quiz” compus din 28 de întrebări bazate mai mult pe cunoștințe. Întrebările au fost clasificate în patru categorii tematice: Codul electoral al Republicii Moldova, siglele electorale ale partidelor politice, alegerile la nivel internațional și indicele democrației.
La ultima rundă „Brain ring” au participat doar două echipe, cele care au acumulat cel mai mare punctaj la primele două runde ale jocului. Astfel, pe final s-au duelat echipa câștigătoare – „Hyperboreea” și echipa clasată pe locul II – „Visul aristocratic 2.0”, care la fel este din Chișinău. Întrebările au fost scurte și mai simple ca în cazul primelor două runde, dar accentul s-a pus anume pe viteza de a răspunde. Locul III a fost ocupat de echipa „Discover”, de asemenea din Chișinău.
„Încercăm să le dăm informație utilă și interesantă ca să-i ținem mereu conectați la acest joc. Întrebările nu sunt doar din curricula educațională, ci și din știri, actualitate sau literatură de cultură generală. Eu alcătuiesc în așa mod întrebările încât să poată fi utilizată și logica, în cazul în care nu cunosc răspunsul. Le recomand echipelor care au fost mai pasive să participe mai des la astfel de concursuri, să citească știri și literatură de specialitate, dar și de cultură generală. Experiența foarte mult contează”, a subliniat Octavian Sirețeanu, președintele CMJI.
La ediția curentă a jocului au participat în total zece echipe, trei fiind din Chișinău, iar celelalte șapte din raioanele Strășeni, Călărași, Anenii Noi, Soroca și Criuleni. Concurenții și concurentele cu vârsta cuprinsă între 17 și 21 de ani sunt atât elevi și eleve de liceu, cât și studenți și studente la universitate. Aceștia s-au arătat încântați de joc, manifestându-și dorința de a mai participa. „Organizați mai des astfel de jocuri, măcar de patru ori pe an. Totul a fost superb”, a precizat Alexandru Anghel, unul dintre participanți.
Participanții și participantele la joc au fost însoțiți de către mai mulți profesori. Aceștia au apreciat ideea jocului, calificându-l drept un fel de examen al cunoștințelor elevilor și elevelor, dar și a studenților și studentelor. „Jucăm din 2018 și suntem îndrăgostiți de acest concurs, mai ales că acum pilotăm în liceu cursul opțional de educație electorală. Elevii sunt motivați să vină să-și valideze cunoștințele în acest concurs. Experiența foarte mult contează. Prima dată când am venit la joc am luat locul VIII sau IX, dar în ultimii ani ne plasăm pe locul II sau III. O singură dată am luat chiar trofeul” a spus Maria Stoian, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din capitală.
Fiecare dintre cei 57 de participanți și participante la concurs s-au ales la sfârșitul jocului cu diplome și daruri din partea CICDE, în funcție de locul ocupat în clasament. Echipei câștigătoare i-a fost înmânat inclusiv trofeul jocului intelectual „Ce? Unde? Când?”.
Jocul intelectual cu tematică electorală a avut loc pentru prima dată în septembrie 2017. De atunci, la concurs au participat aproape 1600 tineri și tinere din circa 160 de școli din toată Republica Moldova.