Profesori și profesoare din nouă unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, inclusiv municipiul Chișinău au participat în perioada 30-31 martie 2024 la un nou program de formare a cadrelor didactice privind predarea disciplinei opționale „Educația electorală” (clasa a IX-a / a X-a). Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) cu scopul de a instrui profesorii și profesoarele participante la program pentru aplicarea metodelor inovative de alfabetizare electorală a tinerei generații, transmite CICDE.
La seminarul de instruire au participat 23 de pedagogi din raioanele Glodeni, Rezina, Șoldănești, Soroca, Nisporeni, Ialoveni, Anenii Noi, Ungheni, dar și din municipiul Chișinău. Aceștia au fost instruiți în predarea subiectelor privind democrația și responsabilitatea civică, procesul electoral incluziv, informarea și participarea în alegeri, și cultura electorală ca parte a culturii democratice. Formarea a fost desfășurată de către dr. Loretta Handrabura și Natalia Grîu, experte în educație și autoarele curriculumului, manualului și ghidului de implementare a manualului la disciplina menționată.
Directoarea adjunctă a CICDE, Cristina Cucurudza, a subliniat, în deschiderea seminarului de instruire, importanța formării culturii electorale a elevilor din gimnaziile și liceele din țară. „Manualul la disciplina Educație electorală, dar și ghidul de implementare a acestuia oferă o gamă variată de instrumente pentru dezvoltarea competențelor de cultură democratică. Aceste formări periodice reprezintă un suport metodologic suplimentar pentru cadrele didactice interesate de a preda disciplina opțională Educație electorală”, a specificat Cristina Cucurudza.
Participantele și participanții la program au rămas mulțumiți de informația comunicată, accentuând valoarea educației electorale a elevilor în contextul dezvoltării unei societăți democratice.
„Seminarul a fost foarte util și interesant. În cadrul lui am aflat multe lucruri noi. Metodologia de instruire este foarte bună”, a menționat una dintre profesoarele participante.
„O disciplină foarte necesară pentru toți. Prin instruirea elevilor vom începe instruirea electorală a societății. Mulțumim pentru munca și materialele pe care le-am primit” a subliniat o altă profesoară prezentă la activitate.
Curriculumul pentru disciplina opțională „Educația electorală” (clasa IX-a/X-a), elaborat la inițiativa CICDE, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova a fost aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova pe data de 27 septembrie 2022. Zece instituții de învățământ gimnazial și liceal din raioanele Basarabeasca, Edineț, Orhei, Telenești, Florești, Cantemir, Ștefan-Vodă, Nisporeni și municipiul Chișinău pilotează această disciplină opțională în anul de studii 2023-2024.