Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

CICDE capacitează cadrele didactice pentru predarea disciplinei opționale „Educația electorală”

Profesori și profesoare din nouă unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, inclusiv municipiul Chișinău au participat în perioada 30-31 martie 2024 la un nou program de formare a cadrelor didactice privind predarea disciplinei opționale „Educația electorală” (clasa a IX-a / a X-a). Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) cu scopul de a instrui profesorii și profesoarele participante la program pentru aplicarea metodelor inovative de alfabetizare electorală a tinerei generații, transmite CICDE.

La seminarul de instruire au participat 23 de pedagogi din raioanele Glodeni, Rezina, Șoldănești, Soroca, Nisporeni, Ialoveni, Anenii Noi, Ungheni, dar și din municipiul Chișinău. Aceștia au fost instruiți în predarea subiectelor privind democrația și responsabilitatea civică, procesul electoral incluziv, informarea și participarea în alegeri, și cultura electorală ca parte a culturii democratice. Formarea a fost desfășurată de către dr. Loretta Handrabura și Natalia Grîu, experte în educație și autoarele curriculumului, manualului și ghidului de implementare a manualului la disciplina menționată.

Directoarea adjunctă a CICDE, Cristina Cucurudza, a subliniat, în deschiderea seminarului de instruire, importanța formării culturii electorale a elevilor din gimnaziile și liceele din țară. „Manualul la disciplina Educație electorală, dar și ghidul de implementare a acestuia oferă o gamă variată de instrumente pentru dezvoltarea competențelor de cultură democratică. Aceste formări periodice reprezintă un suport metodologic suplimentar pentru cadrele didactice interesate de a preda disciplina opțională Educație electorală”, a specificat Cristina Cucurudza.

Participantele și participanții la program au rămas mulțumiți de informația comunicată, accentuând valoarea educației electorale a elevilor în contextul dezvoltării unei societăți democratice.

„Seminarul a fost foarte util și interesant. În cadrul lui am aflat multe lucruri noi. Metodologia de instruire este foarte bună”, a menționat una dintre profesoarele participante.

„O disciplină foarte necesară pentru toți. Prin instruirea elevilor vom începe instruirea electorală a societății. Mulțumim pentru munca și materialele pe care le-am primit” a subliniat o altă profesoară prezentă la activitate.

Curriculumul pentru disciplina opțională „Educația electorală” (clasa IX-a/X-a), elaborat la inițiativa CICDE, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova a fost aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova pe data de 27 septembrie 2022. Zece instituții de învățământ gimnazial și liceal din raioanele Basarabeasca, Edineț, Orhei, Telenești, Florești, Cantemir, Ștefan-Vodă, Nisporeni și municipiul Chișinău pilotează această disciplină opțională în anul de studii 2023-2024.

Calendar activități

iunie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Evenimente pentru 4 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 iunie
Evenimente pentru 8 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 iunie
Nu sunt evenimente
10
11
12
13
14
15
16
Evenimente pentru 11 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 13 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 16 iunie
Nu sunt evenimente
17
18
19
20
21
22
23
Evenimente pentru 17 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 18 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 20 iunie
Evenimente pentru 21 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 iunie
Nu sunt evenimente
24
25
26
27
28
29
30
Evenimente pentru 24 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 27 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 iunie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 iunie
Nu sunt evenimente
1
2
3
4
5
6
7

Ultimele știri