Centrul de instruire continuă în domeniul electoral desfășoară ateliere de simulare a zilei votării, începând cu anul 2015. Publicul-țintă al atelierelor de simulare este constituit din copii, tineri și tinere, reprezentanți și reprezentante ale minorităților etnice, persoane cu dizabilități, observatori/ observatoare, jurnaliști/ jurnaliste, deținuți/ deținute, funcționari electorali etc.
Simularea, ca metodă de formare în domeniul electoral, s-a dovedit a fi eficientă și apreciată de către beneficiari, astfel solicitările pentru efectuarea exercițiilor de simulare au înregistrat o creștere semnificativă. Or, pentru a oferi posibilitatea tuturor instituțiilor/organizațiilor, inclusiv celor obștești, să organizeze simulări de calitate, bazate pe recomandări metodice bine structurate și testate în timp, CICDE a elaborat prezentul ghid.
Scopul exercițiului de simulare „Votarea” constă în pregătirea pentru parcurgerea corectă a tuturor pașilor necesari exprimării opțiunii politice de către alegători și alegătoare în ziua alegerilor, dar și în examinarea unor cazuri particulare cu care s-ar putea confrunta aceștia.
Ghidul metodologic „Votarea” conține:
- repere teoretico-metodologice privind simularea (jocul de rol) ca metodă de formare în domeniul electoral;
- descrierea activităților necesare pentru pregătirea simulării;
- instrucțiuni privind organizarea simulării;
Simularea descrisă în acest ghid este concepută pentru un grup de minimum 17 persoane și are o durată de 45–60 de minute.