Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Știri

Conferința științifică CICDE, ediția 2023, s-a desfășurat pe data de 15 noiembrie

Conferința științifică cu participare internațională „Alegerile din perspectivă istorică și impactul crizelor asupra democrației și procesului electoral” ediția 2023, a fost constituită din două paneluri, în cadrul cărora au fost prezentate 11 comunicări elaborate de cercetători în domeniul electoral.

Mesajul central al conferinţei este legătura dintre o democraţie calitativă, istoricul practicilor electorale, formării culturii electorale, comportamentului electoral responsabil şi rezilienţa faţă de crizele cu care se confruntă societatea contemporană.

Dr. Doina Bordeianu în mesajul de deschidere a subliniat constatările Indicelui Global State of Democracy 2023 publicat de IDEA, conform căruia procesele democratice în majoritatea statelor lumii se află în stagnare sau în declin.

Majoritatea studiilor prezentate în conferinţă s-au referit la procesul electoral din Moldova.

Perioada istoriei electorale în Basarabia interbelică a fost reflectată în comunicările savanţilor istorici Octavian Ţicu („Primele alegeri libere în Basarabia interbelică”) şi Virgiliu Bârlădeanu („Opţiuni electorale ale alegătorilor din judeţul Chişinău în alegerie parlamentare din 1919”), colaboratori ai Institutului de Istorie USM.

Dr. Valentina Enachi, conferenţiară la UPS „Ion Creangă” a analizat subiectele istorice şi de identitate naţională în campaniile electorale ale partidelor politice care au ajuns la guvernare prin alegeri în perioada 1994-2000. Articolele pot fi consultate în ediția nr. IX a publicației CICDE „Digest electoral”.

Dr. Lala Aliyeva, conferenţiară la Universitatea de Stat din Baku a realizat o prezentare a istoricului alegerilor prezidenţiale din Azerbaijan  începînd cu declararea independeţei până în prezent, arătând inclusiv modalitatea de concentrare puterii de stat şi revenirea prin alegeri la guvernare  totalitară. Referindu-se la cauzele neînrădăcinării practicilor democratice, cercetătoarea a menţionat influenţa culturii tradiţionale paternaliste, mentalitatea sovietică de „om mic” de care nu depinde schimabarea, guvernarea, senzaţia de instabilitate şi incertitudine  creată de concurenţa politică şi asocierea opoziţiei cu pierderi teritoriale (referindu-se la războiul din Karabah).

Dr. Arina Kraijdan, coordonatoarea programului cercetare CICDE, a făcut referinţă la Conluziile conferinţei din Bern (9-10 mai 2023) privind alegerile în perioada de criză şi Declaraţia de la Reykjavik (17-18 mai 2023) privind unitatea statelor membre ale Consiliului Europei în jurul valorilor comune împotriva agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, purtând responsabilităţi comune pentru combarea tentativelor autocratice, sfidarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.

Dna Olga Dobă, asistentă universitară în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI a prezentat un studiu comparativ al sistemelor electorale, accentuând dependenţa acestora de parcursul istoric individual al diferitor state.

Bursierii CICDE în colaborare cu coordonatorii ştiinţifici au relatat despre:

  • Istoricul participării în alegeri în calitate de candida independent, problemele cu care se confruntă candidaţii independeţi în Republica Moldova (autoare: Nicoleta Mihai, coordonatoare: dr. Valentina Cornea conferenţiară, Universitatea de Stat din Cahul);
  • Particularităţile alegerilor Başcanului Gagauziei şi aducerea cadrului normativ regional în concordanţă cu cel naţional (autor: Maxim Mironov, coordonatoare: dr. Svetlana Mironova, conferenţiară, Universitatea de Stat din Comrat);
  • Particularităţile participării cetăţenilor din stânga Nistrului în cadrul procesului electoral naţional (auor:Pavel Vintilă, coordonatoare: dr. Natalia Putina conferenţiară universitară FRIŞPA, USM);
  • Rezilienţa Republicii Moldova în domeniul electoral în contextul războiului din Ucraina (Luminiţa Miron ULIM, MA Viorica Ţicu coordonatoare ştiinţifică);
  • Factorii criminogeni şi de prevenire a infracţiunilor electorale (autor: Igor Soroceanu, cordonator: dr. Radion Cojocaru,conferenţiar universitar, Academia „Ştefan cel Mare” a MAI)

Tinerii cercetători şi cercetătoare au primit recomandări de la experţi electorali prezenţi la conferinţă privind completarea cercetărilor. Studiile integrale vor fi publicate în culegerea „Spre democraţie calitativă prin cercetare electorală. Cinci proiecte de cercetare 2023”.

Dna Dana Munteanu, membra Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, a prezentat aspectele comparative şi practice ale votului în două zile – opţiune oferită de Codul electoral nr.325/2022, ca soluţie pentru un șir de situaţii  de criză.

Dna Cristina Cucurudza, directoarea adjunctă a  CICDE, a prezentat audienţei studiul efectuat de expertul electoral Pavel Cabacenco privind perspectivile şi riscurile inteligenţei artificiale în alegeri.

Articolele integrale vor putea fi consultate în revista Digest electoral, nr. X din decembrie 2023.

Înregistrarea conferinței poate fi accesată AICI

Calendar activități

martie 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
26
27
28
29
1
2
3
Evenimente pentru 1 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 2 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 3 martie
Nu sunt evenimente
4
5
6
7
8
9
10
Evenimente pentru 4 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 5 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 6 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 7 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 8 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 9 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 10 martie
Nu sunt evenimente
11
12
13
14
15
16
17
Evenimente pentru 11 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 12 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 13 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 14 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 15 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 16 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 17 martie
Nu sunt evenimente
18
19
20
21
22
23
24
Evenimente pentru 18 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 19 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 20 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 21 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 22 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 23 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 24 martie
Nu sunt evenimente
25
26
27
28
29
30
31
Evenimente pentru 25 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 26 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 27 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 28 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 29 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 30 martie
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 31 martie
Nu sunt evenimente
1
2
3
4
5
6
7

Ultimele știri