În anul de studii 2023-2024, 10 instituții de învățământ preuniversitar, 10 cadre didactice și 257 de elevi, dintre care 201 din cl. IX-a și 56 cl.X-a sunt incluși în programul de pilotare a disciplinei școlare opționale „Educație electorală”.
În acest context, în perioada 06-08 octombrie, CICDE a desfășurat o instruire pentru cadrele didactice implicate în procesul de pilotare. Expertele în educație Loretta Handrabura și Natalia Grîu, autoarele curricumului și manualului pentru noua disciplină școlară, au ghidata cu iscusință profesoarele și profesorul incluși în Program.
Pentru disciplina opțională respectivă a fost elaborat un Manual (autori/autoare: Loretta Handrabura, Mariana Iațco, Natalia Grîu, Pavel Cabacenco) și un Ghid de implementare (autoare: Loretta Handrabura și Natalia Grîu). În procesul de lucru asupra produselor sus-numite a fost consultat mediul academic, practicieni și experți. Materialele dezvoltate au fost coordonate cu MEC și respectă recomandările cadrului normativ în vigoare fiind orientate spre promovarea cetățeniei responsabile și consolidarea culturii democratice a elevilor și elevelor.
Pilotarea noii discipline școlare opționale „Educație electorală” face parte din șirul activităților de educație civică desfășurate de Instituția Publică „Centrul de instruire continuă în domeniul electoral în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.