„Votul ar trebui să devină obligație, nu drept – Cetățenii care nu votează mai mult de 2 scrutine consecutive ar trebui privați de dreptul la vot” este tema dezbaterilor organizate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în Chișinău, Ungheni, Cahul și Bălți.
Dezbaterile sunt parte a campaniei „Angajament pentru democrație prin Educație electorală”. La evenimentele organizate pe parcursul lunii mai participă elevi din clasele a VIII-a și a IX-a, care începând cu următorul an școlar vor putea alege noua disciplină opțională Educație electorală, care va pregăti tinerii pentru un vot conștient și pentru mai multă implicare în procesele democratice și de luare a deciziilor.
Dr. Doina Bordeianu, directoarea CICDE consideră că în condițiile în care tinerii și tinerele pot să-și exprime dreptul la vot, dar și să candideze începând cu vârsta de 18 ani, este vital să fie pregătiți pentru acest exercițiu. ”Începând cu necesitatea de-a avea un buletin de identitate valabil și terminând cu documentarea din mai multe surse înainte de a opta pentru un candidat/candidată, vorbim despre anumite competențe care se învață. Este mult mai indicat să învățăm aceste lucruri la școală, decât ulterior să învățăm din dezamăgiri și greșeli”, spune Dr. Doina Bordeianu, membră a echipei de lucru care a elaborat curriculum-ul opțional, aprobat anul trecut de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Dezbaterile sunt organizate în colaborare cu Asociația Națională pentru Dezbateri Academice cu participarea elevilor din câte două școli diferite din fiecare localitate nominalizată.
Campania de promovare a noii discipline școlare opționale cu genericul „Angajament pentru democrație prin Educație electorală”, elaborată la inițiativa și cu contribuția CICDE, se desfășură în perioada 25 aprilie 2023 – 31 mai 2024 și cuprinde cinci evenimente regionale pentru a promova noua disciplină în rândul profesorilor, patru sesiuni de dezbateri pentru elevi, trei runde de formare pentru profesoarele și profesorii interesați de a preda noua disciplină și pilotarea disciplinei în cadrul a 10 instituții de învățământ. Beneficiarii direcți ai campaniei sunt 275 de profesori și 150 de elevi, care vor beneficia de oportunități de învățare și dezvoltare în domeniul Educației electorale.
Campania se desfășoară de comun acord cu Ministerul Educației și Cercetării în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).