Tinerii cercetători şi cercetătoare, beneficiarele şi beneficiarii programului de burse pentru elaborarea proiectelor de cercetare individuale în domeniul electoral, lansat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) sunt masteranzi, masterande și doctoranzi de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, fiind conduși de cadre științifice didactice din cadrul instituţiilor superioare de învăţământ.
Proiectele de cercetare abordează teme care se încadrează în problematica de studiu propusă de CICDE şi corelează cu domeniul de cercetare profesional al tinerilor cercetători şi cercetătoare. Pavel Vintilă, masterand USM, programul Studii de Securitate Naţională, şi-a propus studiul particularităţilor participării cetăţenilor din stânga Nistrului în procesul electoral . Nicoleta Mihai, masterandă în cadrul programului Administraţie Publică a Colectivităţilor Locale la Universitatea din Cahul va cerceta implicarea în procesele electorale ale candidaţilor independenţi şi candidatelor independente. Vulnerabilităţile şi rezilienţa proceselor electorale democratice calitative în contextul crizei generată de război este problema de cercetare a Luminiţei Miron, masterandă la programul de Diplomaţie, securitate, business şi comunicare la ULIM. Maxim Mironov, masterand la programul de Drept Corporativ la Universitatea din Comrat va analiza particilarităţile alegerilor Başcanului Gagauziei. Igor Soroceanu, doctorand în cadrul Şcolii Doctorale de Ştiinţe Penale şi Drept Public al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI va cerceta factorii criminogeni şi prevenirea infracţiunilor electorale.
Cercetările se vor desfășura în perioada aprilie-octombrie 2023. Rezultatele vor fi prezentate public la conferința științifică anuală a CICDE la 10 noiembrie 2023.
Reamintim, scopul programului este de a motiva tinerele talente să exploreze lumea alegerilor, de a crește capacitatea de expertiză a masteranzilor și doctoranzilor și de a consolida comunitatea tinerilor cercetători interesați de domeniul electoral.
De asemenea, CICDE oferă cercetătorilor științifici interesați de domeniul electoral posibilitate de publicare a cercetărilor în revista „Digest electoral”. Pentru anul curent au fost stabilite 2 teme majore: Alegerile din perspectivă istorică şi Impactul crizelor asupra democraţiei şi procesului electoral. Mai multe detalii găsiți aici.