Cercetătorii şi cercetătoarele, experții şi expertele electorale, reprezentanții şi reprezentantele organelor de management electoral şi ale societății civile din ţară şi de peste hotare sunt invitați/invitate să participe cu articole şi prezentări la următoarele teme: Alegerile din perspectivă istorică și impactul crizelor asupra democrației și procesului electoral.
Conferința științifică cu participare internațională „Spre democraţie calitativă prin cercetare electorală” este organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) anual, pe data de 10 noiembrie, în format online.
Scopul conferinței este de a dezbate şi a scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul electoral, dar și de a identifica și propune soluții în măsură să îmbunătățească procesul electoral şi democratic în ansamblu.
Studii comparative, studii de caz, analize de date juridice și statistice, schimb de bune practici și propuneri de soluții pentru problemele evidenţiate sunt prezentate și discutate în cadrul conferinței cu participare internațională.
Panele tematice:
Alegerile din perspectivă istorică
Istoria electorală a localităților și partidelor, analiza mesajelor electorale, a comportamentului alegătorilor în funcție de gen, vârstă, etnie etc., metode și practici de agitație electorală, alegeri în diferite perioade istorice, strategii și tehnologii electorale în istorie, utilizarea istoriei în scopuri electorale, impactul alegerilor pentru dezvoltarea istorică, formarea și alegerea liderilor – prin democrație spre totalitarism?, evoluția istorică a instituțiilor electorale, etc.
Impactul crizelor asupra democrației și procesului electoral
Impactul crizelor asupra libertății electorale, impactul situațiilor excepționale generate de criză umanitară, calamități naturale, război asupra alegerilor, criza economică și procesul electoral (studii de caz), crize pandemice și influența lor asupra tehnologiilor electorale, mesaje electorale în perioadele de criză etc.
Redactarea articolelor
Articolele vor fi redactate în Microsoft Word, volum 4000 – 7500 cuvinte, inclusiv: rezumat, cuvinte cheie, text, referințe, figuri și anexe.
Materialele vor fi însoțite de numele, prenumele autorului sau autorilor, adresa electronică și afilierea autorului/ autoarei (denumirea instituției, funcția).
Publicarea articolelor
Articolele prezentate vor fi publicate în revista de teorie şi cercetare în domeniul electoral „Digest electoral”, editată de CICDE.
Termen limită de înregistrare: 10 septembrie 2023
Data limită de prezentare a articolelor/prezentărilor
Articolele şi prezentările vor fi remise până la data de 10 octombrie 2023 în limba română și/ sau limba engleză la adresa arina.kraijdan@cicde.md. Pentru întrebări suplimentare vă rugăm să contactați persoana responsabilă: Dr. Arina Kraijdan, +373 79405373.
Limbile de lucru în cadrul conferinței: română, engleză.
Traducerea simultană va fi asigurată de către organizatori.
Nu se aplică taxă pentru participarea la conferință.