Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral tradițional deja colaborează cu Comisia Electorală Centrală și Institutul Național al Justiției în vederea desfășurării seminarelor de instruire a judecătorilor antrenați în soluționarea litigiilor cu caracter electoral. Ultimele seminare de acest fel au avut loc cu ocazia alegerilor parlamentare anticipate din anul trecut.
Prezentă la evenimentul de lansare, directoarea CICDE dr. Doina Bordeianu a menționat că: „Seminarele față în față au desigur mai multe avantaje, dar ele sunt totuși accesibile unui număr restrâns de persoane, se organizeaza doar în anumite perioade de timp și au o durata limitată. Reieșind din aceste considerente dar și din dorința de a pune la dispoziția judecătorilor o informație utilă, relevantă și accesibilă ori de câte ori ei simt că au nevoie de ea, am inițiat această colaborare în vederea elaborării unui curs de instruire la distanță pe platforma de instruire a Institutului Național al Justiției. Ca de fiecare dată, am beneficiat de suportul Consiliului Europei și de experiența experților și expertelor naționale și internaționale.
Un rol important întru desfășurarea unor alegeri libere și corecte în procesul electoral, le revine instanțelor de judecată, în sarcina cărora este pusă examinarea raporturilor juridice generate de conflicte electorale. Examinarea contestațiilor reprezintă o instituție cruciala în cadrul procesului electoral și o responsabilitate, atât a organelor electorale, cât și a instanțelor de judecată”.
Elaborarea cursului de instruire privind examinarea și soluționarea litigiilor electorale pe platforma e-learning a Institutului Național al Justiției este realizată cu suportul Consiliul Europei, în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza II”, în cooperare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral Comisia Electorală Centrală și Institutul Național al Justiției
Totodată aceasta a mai adăugat „Din punctul nostru de vedere organizarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte poate avea loc doar cu persoane bine instruite și bine intenționate. Cu siguranță acest curs de instruire la distantă va contribui la perfecționarea cunoștințelor judecătorilor privind standardele europene de soluționare a contestațiilor și jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului și va îmbunătăți practica judiciară națională în domeniul electoral”.
Reamintim, că Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Comisia Electorală Centrală și Institutul Național al Justiției au încheiat un acord trilateral de colaborare. Astfel, Părțile semnatare ale acordului și-au propus conjugarea eforturilor pentru prevenirea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale prin desfășurarea activităților de instruire.
Acordul prevede stabilirea unui cadru general de cooperare pentru a realiza obiective ca:
- Asigurarea formării juridice specializate de calitate;
- Asigurarea aplicării uniforme a legislației electorale și garantarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale;
- Consolidarea abilităților practice ale judecătorilor, procurorilor și a altor persoane care înfăptuiesc justiția;
- Cercetarea aspectelor teoretice și practice ale dezvoltării și aplicării legislației electorale