Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, a aprobat Curriculumul pentru disciplina opțională „Educația electorală”.
Așadar, începând cu anul de studii 2023-2024, elevii din clasele a IX-a și a X-a vor putea obține cunoștințe de bază în domeniul electoral, vor putea să formuleze sarcini pentru guvernare, vor ști cum să verifice angajamentele asumate de cei aleși, iar în calitate de candidați şi candidate vor cunoaște cum să se înregistreze în cursa electorală, să desfășoare o campanie electorală şi să-şi asume responsabilități de reprezentare și participare publică.
Elevii și elevele vor învăța ce este libertatea de alegere, pluripartidismul în societatea democratică, cum au evoluat alegerile și drepturile electorale, care sunt tipurile de alegeri și sistemele electorale, ce este o campanie electorală, cine sunt concurenții electorali, cum se votează, ce înseamnă fraudarea alegerilor, manipularea și dezinformarea.
Directoarea CICDE Dr. Doina Bordeianu este de părerea că: „Grație acestei discipline opționale, educația electorală a viitorilor alegători și alegătoare se va realiza și în cadrul educației formale, complementând și amplificând astfel eforturile pe care Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral le întreprinde în mod constant pentru a educa o generație de tinere și tineri conștienți de valoarea lor cetățenească și de instrumentele de participare civică și electorală pe care le au la dispoziție”.
Curriculumul la disciplina opțională „Educația electorală” a fost elaborat de expertele PNUD Moldova, Autoare: Loretta Handrabura, dr., conferențiară universitară, AIT, Consultante: Natalia Grîu, expertă în educație, UNFPA Doina Bordeianu, dr., directoare CICDE Corina Lungu, consultantă principală MEC și aprobat de Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, la 27 septembrie 2022.
Curriculumul a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și cel al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.