Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Consiliul Național al Tineretului în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău au desfășurat în zilele de 07-09 octombrie „Școala Electorală pentru tineri”

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Consiliul Național al Tineretului în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău au desfășurat în zilele de 07-09 octombrie „Școala Electorală pentru tineri”

În cele trei zile de instruire tinerii au învățat despre libertatea de a alege, pluripartidismul în societatea democratică, cum au evoluat alegerile și drepturile electorale, care sunt tipurile de alegeri și sistemele electorale, ce este o campanie electorală, cine sunt concurenții electorali, cum se votează, ce înseamnă fraudarea alegerilor, manipularea și dezinformarea.

Carolina Fetescu, din orașul Florești participantă la Școala Electorală pentru tineri „Există așa o expresie „guvernarea poporului de către popor şi pentru popor.” Aceasta înseamnă că nu suntem aici pentru a servi guvernul nostru, dar că guvernul nostru este aici pentru a ne servi – şi avem dreptul de a decide cine ne va reprezenta şi cum vrem să fim reprezentaţi. Votează pentru că îți pasă”!

Iar, Anghel Ionela, din satul Sălcuța, raionul Căușeni, unde la 16 octombrie curent, vor avea loc alegeri locale noi, crede că: „Votând îți exerciți dreptul democratic de a lua parte la deciziile privind viitorul tău și în același timp și viitorul țării. Viitorul nostru e în mâinile noastre! Mergi la vot”!

Tânăra, Dorina Doganic, din satul Ialpujeni, Cimișlia crede că: „Tinerii și tinerele se pot implica în procesul electoral nu doar în calitate de alegători/alegătoare, dar și în calitate de candidați/candidate, observatori/observatoare și de ce nu în calitate de funcționari/funcționare electorale pentru a participa nemijlocit la organizarea și desfășurarea alegerilor. Eu am ales să fiu membră a biroului electoral al secției de votare și, îndemn toți tinerii și toate tinerele din localitățile în care sunt alegeri locale noi, să meargă la vot pe 16 octombrie”.

În cadrul sesiunilor, participanții au fost implicați în activități de cunoaștere, au fost informați despre tehnici și elemente de advocacy, managementul electoral cît și despre pregătirea pentru votare care are un rol foarte important printre rândurile tinerilor. Pe lângă aceste activități au fost repartizate teme pentru acasă, difuzate filme educative.

Printre toate activitățile au mai:

1.Obținut cunoștințe de bază despre codul de conduită în domeniul electoral.

2. Formulat sarcini concrete pentru o bună guvernare.

3. Verificat angajamente asumate de către persoanele alese în calitate de candidați și candidate înregistrate în cursa electorală.

4. Informat participanții despre impactul știrilor false și cum ne protejăm de acestea.

În ultima zi de școală tinerii și tinerele au simulat un proces electoral, au prezentat platformele electorale și au votat cel mai bun proiect politic.

Școala Electorală a fost moderată de către Marcela Roșca – experta Consiliului Europei, Roman Banari – expert al Consiliului Europei și Dan Popovici Formator CICDE.

Școala Electorală pentru tineri a fost organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Consiliul Național al Tineretului din Moldova în cooperare cu Consiliul Europei.

Calendar activități

august 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Evenimente pentru 13 august
Evenimente pentru 18 august
Nu sunt evenimente
19
20
21
22
23
24
25
Evenimente pentru 24 august
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 august
Nu sunt evenimente
26
27
28
29
30
31
1

Ultimele evenimente​