50 de elevi și eleve din clasele a IX-a – XI-a din toate raioanele țării au participat la prima ediție a Taberei Aleșilor Școlari, care s-a desfășurat în perioada 12-14 iulie 2022, în s. Costești, Ialoveni.
Tabăra de vară a avut un program amplu de instruiri, exerciții practice, jocuri de rol, dezbateri, dar și o mulțime de activități distractive. În cadrul instruirilor, elevii au învățat mai multe despre oportunitățile ce le oferă platforma consiliilor de elevi pentru dezvoltarea diverselor proiecte în școlile de baștină, cum să scrie propuneri de proiecte și să le implementeze, cum să-și facă vocea mai auzită, cum să pregătească un discurs public care atrage atenția. De asemenea, ei au aflat cum să organizeze alegeri libere și transparente în consiliile de elevi, cum să-și eficientizeze activitatea. Și pentru că majoritatea tinerilor aveau experiență de activitate în consiliile de elevi, tabăra de vară le-a oferit prilejul unui schimb de opinii și planuri cu colegii lor din alte raioane.
Marcela Roșca, formatoare CICDE susține că, deși Tabăra Aleșilor Școlari este o activitate în premieră, interesul elevilor de a se înscrie la tabără a fost foarte mare. Din 254 de aplicări la concurs au fost selectați 50 de elevi și eleve.
„La instruiri am pus accentul nu doar pe alegerile în consiliile de elevi, dar și pe activismul civic, pe dezvoltarea calităților de lider, pe responsabilitatea luării deciziilor pentru comunitatea școlară. Ei au învățat despre participarea în alegeri, au pregătit câte un discurs public și l-au prezentat. Pentru un viitor candidat la o funcție publică este foarte important să fie convingător atunci când îi îndeamnă pe alegători să-i voteze. Sper că ceea ce au învățat elevii la tabără va consolida democrația participativă în școli, iar schimbul de experiență cu colegii din alte raioane îi va inspira la noi proiecte”, consideră Marcela Roșca.
Ștefan Parșov, elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic din or. Comrat și a venit la Tabăra Aleșilor Școlari cu o bogată experiență de consilier. Patru ani a fost membru al consiliului de elevi din gimnaziului din satul natal Sadâc, raionul Cantemir, iar un an – președinte. Ștefan spune că activitatea de consilier este foarte interesantă și că a avut ce le împărtăși colegilor săi ”începători”.
„Eu consider că activitatea consiliilor de elevi este foarte importantă, deoarece viitorii lideri au ocazia să-și dezvolte potențialul chiar de pe băncile școlilor. De asemenea, este foarte responsabilă. În calitatea mea de președinte a trebuit să îmi asum chiar și greșelile pe care nu le-am făcut. Dar asta înțeleg că înseamnă să fii conducător”, afirmă Ștefan Parșov.
Pe durata taberei de vară, elevii s-au împărțit în echipe și au elaborat câte un proiect pentru școală, pe care l-au prezentat în cadrul unui iarmaroc. La final, fiecare proiect a fost votat de toți participanții, în cadrul unui exercițiu de votare direct. Primele trei proiecte câștigătoare au fost premiate, iar participanții s-au ales cu diplome și cadouri.
Tabăra Aleșilor Școlari a fost organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID)