Profesori și profesoare, beneficiari ai proiectului „Engleza – catalizator al democrației în școli”, au participat la evenimentul de totalizare a proiectului.
În perioada iulie 2021 – martie 2022, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a implementat proiectul „Engleza – catalizator al democrației în școli” susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Beneficiarii direcți ai acestui proiect au fost profesorii de educație civică și educație pentru societate, care în urma studierii limbii engleze, au obținut acces direct la resursele metodologice oferite în cadrul proiectului. Ca urmare ei/ele au realizat un șir de activități în vederea educării elevilor și elevelor în spiritul democrației.
Profesorii au constituit 30 de Laboratoare ale Democrației în 30 de instituții de învățământ preuniversitare, aplicarea valorilor dobândite în cadrul laboratoarelor va contribui la formarea cetățeanului activ de mâine.
În cadrul proiectului CICDE și-a propus următoarele obiective:
· Facilitarea accesului a 30 de profesori de educație civică, dintre care 5 de pe malul stâng al râului Nistru, la practicile internaționale prin studierea limbii engleze;
· Înțelegerea modului de funcționare a școlilor democratice în SUA prin schimb de experiență cu colegii din SUA în cadrul a 2 ședințe virtuale;
· Crearea unei rețele de Laboratoare ale Democrației în 30 de școli cu implicarea a 60 de profesori (30 profesori de educație civică și 30 profesori de limba engleză) și 600 de elevi;
· Multiplicarea rezultatelor proiectului prin diseminarea bunelor practici în comunitatea națională a profesorilor prin publicarea a 5 articole în ziarul Ministerului Educației, Cercetării și Culturi.
Pe parcursul implementării proiectului au fost desfășurate o serie de a activități dintre care:
· Ore de limbă engleză;
· Webinare pentru schimb de experiență;
· Ateliere;
· CICDE open Talks: Confruntarea Laboratoarelor;
· Vizite de studiu;
· Laboratoare ale democrației:
· Vizibilitatea și multiplicarea rezultatelor proiectului.
În cadrul acestor activități 600 de elevi și eleve din instituții preuniversitare din toate regiunile Republicii Moldova au fost capacitați cu valorile democratice din SUA. 29 de profesori și profesoare de educație civică/pentru societate au studiat în cadrul a 90 de ore două module de limbă engleză. 58 de profesori și profesoare de educație civică/educație pentru societate au făcut schimb de experiență cu doi profesori din SUA. 200 de activități au fost desfășurate în cadrul Laboratoarelor Democratice.
Pe parcursul implementării proiectului au fost publicate 6 articole în săptămânalul „Universul Pedagogic”. Iar bannerul electronic a fost afișat prin intermediul Google ads de circa 3 milioane de ori.
În debutul evenimentului directoarea CICDE, Dr. Diona Bordeianu, a menționat că „Engleza – catalizator al democrației în școli este un proiect dedicat educației democratice, care include în sine educația civica si electorală, direcție de activitate ce neam propus-o din anul 2015, in care lucram consecvent pentru ca alegătorii și viitorii alegători să-și înțeleagă rolul în societate”.
Prezentă la eveniment președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a remarcat că „A participa la evenimentele marca CICDE înseamnă a învăța, a cunoaște, a persevera, a inspira și a te inspira”.
Profesoara Marina Tîrbu, de la Gimnaziul Roghi, raionul Dubăsari, a punctat că Democrația poate și trebuie să fie învățata de la o vârsta fragedă. Democrația trebuie să fie practicată din școală pentru a crește și a cultiva generații de cetățeni implicați în actul democratic.
Evenimentul poate fi văzut în reluare AICI