Astăzi, 11 februarie 2022, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a dat start instruirii membrilor și membrelor Comisiei Electorale Centrale, precum și a reprezentantelor și reprezentanților Aparatului Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Administrarea electorală sensibilă la dimensiunea de gen”.
Cele trei ateliere de lucru planificate au drept scop consolidarea capacităților echipei Comisiei Electorale Centrale asociate egalității de gen.
Evenimentul desfășurat în format online a fost moderat de directoarea CICDE, Dr. Doina Bordeianu. Cuvânt de salut în cadrul evenimentului a avut dna Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale și dna Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară, UN Women, care au remarcat importanța cunoștințelor, competențelor și înțelegerii de către componența Comisiei Electorale Centrale a problemelor privind egalitatea de gen, inclusiv modul în care acestea afectează procesele electorale.
Webinarul din 11 februarie a realizat o incursiune în administrarea electorală, fiind abordate subiecte precum:
· Integritatea managementului electoral și al alegerilor;
· Comunicarea instituțională – internă și externă;
· Comunicarea instituțională -reglementări interne;
· Relații externe ale CEC: organizații la care CEC este parte, obligații asumate, raportări periodice pe strategii naționale. Colaborări cu alte instituții naționale/ internaționale
Experta anticorupție, dna Mariana Kalughin a explicat modul în care se manifestă integritatea în procesul electoral și a prezentat bunele practici aplicabile la nivel internațional.
Analistul politic, Igor Volnițchi care le-a vorbit participanților și participantelor despre crizele de imagine ale instituției, cum pot fi evitate și soluționate acestea.
Șeful-adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a prezentat reglementările interne privind comunicarea instituțională, dar și relațiile externe ale CEC (colaborarea cu instituții naționale și internaționale).
Următoarele ateliere de lucru vor fi desfășurate pe data de 18 și 19 februarie 2022 și vor fi axate pe următoarele subiecte: egalitatea de gen în alegeri, bugetarea sensibilă la gen, politici de gen la nivel instituțional.
Activitățile de instruire realizate de CICDE pe acest subiect sunt finanțate de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu suportul Guvernului Suediei.
Reamintim că datorită suportului UN Women în perioada noiembrie-decembrie 2021 a avut loc o serie de instruiri pe subiectul „Dimensiunea de gen în instruirea electorală” la care au participat formatoarele și formatorii CICDE.