Ideile de bază a unei educații democratice sunt pe cât de simple, pe atât de radicale: copiii trebuie să aibă aceleași drepturi și libertăți ca și adulții în acest sens profesorii de educație civică și de societate beneficiari ai proiectului „Engleza catalizator al Democrației în școli”, au demarat primele laboratoare democratice.
Spre exemplu, elevii din Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu, au desfășurat o adevărată vânătoare de comori a drepturilor copiilor, aceștia au format grupuri de lucru, în care au conștientizat importanța implicării comunitare în rezolvarea unor probleme. Într-un final copii au acceptat o altă provocare și au demonstrat că sun parte a comunității școlare și au plantat crizanteme în curtea școlii.
Și la Drochia, profesoara Natalia Sîncu, împreună cu copii au inaugurat primul laborator democratic unde au organizat victorina „Totul despre Democrație”, pe platforma kahoot . Copii care sau stabilit pe locurile de frunte au fost aleși în calitate de lideri a grupurilor pentru ce-a de a doua activitate în cadrul laboratorului democratic.
Iar la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, din municipiul Edineț, membrii echipei de proiect pe parcursul unei săptămâni au promovat drepturile omului în rândurile elevilor și a profesorilor.
„Toți diferiți toți egali”, este genericul activității desfășurate la laboratorul democrației la Liceul de Creativitate și Inventică “Prometeu-Prim”. Elevii au vorbit și ilustrat diversitatea și pluralism religios.
Laboratoarele democrației sunt create în cadrul proiectului ”Engleza catalizator al democrației în școli” finanțat de Ambasada Statelor Unite la Chișinău. Opiniile și constatările menționate în cadrul activităților aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Mai multe detalii despre obiectivele și realizările proiectului le poți vedea AICI