Ce presupune accesibilitatea alegerilor, care poate fi impactul incluziunii electorale asupra calității democrației. Ce politici și acțiuni sunt întreprinse de autoritatea electorală a Republicii Letonia.
În e-hub-ul 2.0 Algeri inclusive cazul Republicii Letonia am discutat cu Kristine Berzina, președinta Comisiei Electorale Centrale din Letonia.
Kristine Berzina, a fost aleasă președinte al Comisiei Electorale Centrale din Letonia în martie 2019. Aceasta, deține o diplomă de master în științe ale comunicării. Ea lucrează în Comisia Electorală Centrală din Letonia din 1998. Activitatea a început-o ca asistent al președintelui, lucrând ca manager de relații publice și șef al departamentului de informații.
Cu o vastă experiență în domeniul electoral ea a participat la organizarea a șapte alegeri parlamentare, șase alegeri municipale, patru alegeri pentru Parlamentul European, precum și mai multe referendumuri. De asemenea, are experiență în observarea alegerilor din Croația, Estonia, Georgia, Ucraina și Anglia. De asemenea, a participat la diverse conferințe și proiecte internaționale pe tematica electorală. În poziția sa actuală, se concentrează pe dezvoltarea de soluții alternative de vot, astfel încât fiecare alegător să poată participa la alegeri.
În prezentarea sa, președinta CEC din Letonia, a prezentat bunele practici implementate de autoritatea electorală privind accesibilitatea alegerilor, care sunt acele categorii speciale de alegători ce votează la locul aflării și cum pot vota cetățenii cu nevoi speciale de auz, vedere ș.a.
Spre finalul prezentării Kristine Berzina, a punctat că: „În viitorul apropiat, CEC își propune să demareze un studiu de cercetare privind identificarea grupurilor țintă pentru a lărgi și mai mut posibilitatea de vot a diferitor categorii de alegători totodată, autoritatea și-a stabilit drept scop amenajarea a 100 secții de vot cu cabine speciale, calculatoare, cărți audio și clipuri video cu traducere mimic-o gestuale pentru acele categorii de alegători care se află în grupurile marginalizate”.
Evenimentul în întregime poate fi urmărit AICI
Reamintim că la 20 octombrie curent, a avut loc prim e-hub din seria de hub-uri inclusive cu Ingrid Bicu, expertă în comunicare strategică la IDEA International. E-hubul poate fi urmărit AICI. Totodată, la 10 noiembrie CICDE în cooperare cu Centro Internacional de Capacitación e Investigación Electoral (CICIE), Mexic şi Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, va desfășura Conferința „Democrația Inclusivă prin Alegeri Incluzive”.
Iar la data de 12 noiembrie 2021, va avea loc cel de-al treilea hub cu Indre Ramanavičienė, consultantă și secretară de presă a Comisiei electorale centrale a Republicii Lituania. Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de facebook CICDE începând cu ora 14:00.