Centrul de Instruire Continuă
în Domeniul Electoral

Educație civică

Un nou webinar ”Educația școlară a copiilor în spiritul democrației participative”, în cadrul proiectului ”Engleza catalizator al democrației în Școli”

CICDE a organizat un alt webinar, cu tema „Educația școlară a copiilor în spiritul democrației participative”, în cadrul proiectului finanțat de ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova, „Engleza catalizator al democrației în Școli”. Subiectul discuției vizează promovarea democrației în mediul școlar. Iar în calitate de invitată  și expertă a fost Maria Consuelo Johnson, originară din Carolina de Nord, SUA, profesoară cu un stagiu de peste 21 de ani.

Drept exemplu, Maria Johnson, a relatat cum este organizat sistemul educațional din state. Aceasta din urmă a accentuat că în școlile americane educația democratică este o educație în care profesorii și elevii lucrează împreună, de la egal la egal. În școli sunt predate așa valori care includ loialitatea și respectul față de țară și valorile naționale.

Totodată, în cadrul schimbului de experiență profesorii participanți în cadrul proiectului au aflat că sălile de clasă democratice au propriile politici scrise iar elevilor li se predă în baza unor principii democratice.  În același timp, profesorii folosesc metode de predare care reflectă corectitudinea, sensibilitatea și respectul față de elevi cum ar fi:

  • Elevii sunt încurajați să gândească critic și creativ;
  • Elevii au voie și sunt încurajați să pună întrebări;
  • Elevii își pot exprima o opinie atât timp cât o pot susține și argumenta;
  • Elevii pot stabili sau ajusta după caz regulile din clasă.

Similar cu cele din Moldova, școlile din America au și ele un consiliu de elevi compus din rândurile elevilor pentru a le reprezenta interesele, politicile și inițiativele școlare. Lunar reprezentanții din consiliu participa la ședința bordului de administrare.

În cadrul sesiunii de întrebări răspunsuri Maria Stoian, profesoară de educație civică a menționat că ar fi plăcut surprinsă ca fiecare elev să să-și spună angajamentul de loialitate față de Republica Moldova la fiecare început de zi”.

„Elevii sunt element pro activ al societății, iar perceperea lor asupra evenimentelor sociale trebuie să fie pe ordinea de zi a liderilor comunitari. Ei sunt motorul în calea spre democrație și implicare civică” a conchis Directoarea CICDE Dr. Doina Bordeianu.

Reamintim, că la data de 19 octombrie, a avut loc webinarul „Școala democratică  – concept și mod de funcționare”, în calitate de invitat special a fost profesorul de la de la Școala „Tallgrass Sudbury” din statul Illinois, Ben Huizenga, acesta a împărtășit experiența și modul de funcționare a școlilor democratice în SUA.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”Engleza catalizator al democrației în școli” finanțat de Ambasada Statelor Unite la Chișinău. Opiniile și constatările menționate în webinar aparțin participanților și experților și nu reflectă neapărat poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii

Calendar activități

august 2024

LU
MA
MI
JO
VI
DU
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Evenimente pentru 13 august
Evenimente pentru 18 august
Nu sunt evenimente
19
20
21
22
23
24
25
Evenimente pentru 24 august
Nu sunt evenimente
Evenimente pentru 25 august
Nu sunt evenimente
26
27
28
29
30
31
1

Ultimele evenimente​