În data de 11 mai 2021 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a aprobat Planul de instruire pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în baza căruia au fost realizate activitățile de instruire a membrilor organelor electorale, dar și a altor grupuri de beneficiari.
În total, în perioada electorală pentru buna desfășurare a scrutinului parlamentar, în cadrul a 232 de seminare, 33 de webinare, 11 videoconferințe pe YouTube, CICDE a instruit 11810 de persoane.
Printre beneficiarii CICDE se regăsesc:
- Membrii Consiliilor electorale de circumscripție electorală (CECE);
- Membrii Birourilor electorale ale secțiilor de votare (BESV) din țară și de peste hotare;
- Operatorii SIAS Alegeri (limba română și rusă);
- Registratorii RSA;
- Judecători;
- Colaboratori de poliție;
- Jurnaliști;
- Alți subiecți (conform ofertei educaționale).
Instruirea membrilor CECE și BESV a avut loc în mai multe etape, combinând conferințele pe YouTube cu seminarele față în față. Astfel, membrii organelor electorale inferioare au fost familiarizați cu principalele atribuții pe care trebuie să le exercite conform legislație electorale. Accent s-a pus pe formarea competențelor privind realizarea diferitor proceduri electorale ce vizează ziua alegerilor-numărarea voturilor și completarea documentației electorale aferente acestui proces.
Operatorii SIAS Alegeri din cadrul secțiilor de votare au beneficiat de 4 conferințe pe YouTube (trei în limba română și una în limba rusă) în cadrul cărora au fost explicate atribuțiile operatorului privind înregistrarea în sistem a prezenței la vot, a informației din procesul-verbal privind rezultatele numărării voturilor, funcționarea sistemului de supraveghere video etc. Link-ul către video-ul în limba română a fost accesat de 4403 ori, iar cel în limba rusă – 2031.
CICDE în parteneriat cu Institutul Național de Justiție din Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei (în cadrul proiectului „Îmbunătățirea practicii electorale în Republica Moldova, faza a II-a”) au desfășurat un webinar pentru 45 judecători pe subiectul: „Examinarea și soluționarea litigiilor electorale de către instanțele de judecată din Moldova, iar la solicitarea Inspectoratului General al Poliției, în perioada 23-25 iunie au fost organizate 3 webinare cu tematica: „Atribuțiile colaboratorilor de poliție în procesul electoral”.
Pentru desfășurarea instruirilor funcționarilor electorali și a altor subiecți implicați în alegeri CICDE a elaborat/actualizat, publicat/distribuit materiale metodico-didactice, care pot fi accesate AICI