Dreptul de a alege și de a fi ales îl au cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani.
Dar ce facem cu tinerii care au sub 18 ani, și sunt implicați activ în viața publică a comunității din care fac parte, cum pot fi funcționari electorali pentru o zi și cum pot să-și exercite dreptul la vot.
În ajutorul lor vine Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), cu un program de simulare a procesului de vot.
De acest program au beneficiat și tinerii de la Centrul Municipal de Tineret Chișinău care pentru o zi s-au aflat în calitate de funcționari electorali, observatori și alegători.
Aceștia au amenajat o secție de votare cu cabină, urnă de vot, și alte materiale electorale și accesorii necesare pentru buna organizare și desfășurare a simulării zilei alegerilor.
Valeria, membră a biroului electoral a conchis: ”simularea zilei alegerilor a fost o experiență foarte interesantă pentru mine. Aceasta mi-a răspuns la unele întrebări pe care le aveam referitor la procesul de votare și mi-a dat ocazia să fiu în pielea unui funcționar electoral. Luând în considerare că încă nu am votat niciodată, simularea m-a motivat și mai mult să particip la alegerile din 1 noiembrie ceea ce îi îndemn și pe fiecare din cei care au împlinit 18 ani.
În cadrul campaniei de informare ”Votul tău – Viitorul nostru„ inițiată de Centrul Municipal de Tineret Chișinău de comun cu CICDE în perioada zilelor de 19 -30 octombrie mai mulți tineri au fost familiarizați cu aspectele esențiale ale unui scrutin național.
Tatiana, și ia participantă la simulare a menționat că: ”în urma simulării a procesului de votare organizat de către CICDE am înțeles cât de multă muncă, răbdare şi responsabilitate au persoanele care fac parte din biroul electoral al secției de votare, în procesul de organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial. În ciuda faptului că mai am timp până a împlini vârsta majoratului, astăzi mi s-a oferit oportunitatea de a mă familiariza cu modul în care un cetățean merge la vot. Chiar dacă a fost o simulare, organizată într-un mod fictiv am simțit totuşi importanța acestei acțiuni, atunci când am pus ştampila în dreptul concurentului electoral. Sunt convinsă că astfel de activități organizate cu scopul de a informa tinerii cetățeni, motivează şi îndeamnă spre acțiune”.
Această simulare este organizată în cadrul campaniei de informare ,,Votul tău – Viitorul nostru” lansată de către Centrul Municipal de Tineret Chișinău în parteneriat cu Centrul de Instruire continuă în Domeniul Electoral