Pentru buna organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial CICDE de comun cu CEC și IGP a instruit 270 de colaboratori ai poliției care vor fi antrenați în asigurarea securității publice pe toată perioada electorală. Cât și asigurarea securității materialelor electorale utilizate de către organele electorale inferioare.
Scopul propus în cadrul seminarului este de a familiariza colaboratorii de poliție cu prevederile legale privind organizarea alegerilor prezidențiale din 01 noiembrie 2020 în Republica Moldova, modificările operate la legislația electorală, competențele colaboratorilor poliției în secțiile de votare. De asemenea, participanții au discutat despre răspunderea penală și contravențională pentru încălcarea legislației electorale. Cât și alte aspecte legate de modul de oraganizare a scrutinului prezidențial în condiții de securitate în sănătate publică pe fonul depistării a noi cazuri de infecții cu COVID-19.
Subiectele abordate la instruirea colaboratotilor IGP au vizat:
- Procesul electoral – noțiuni generale;
- Autorități cu atribuții electorale: Poliția în procesul electoral;
- Răspunderea juridică pentru încălcarea legislației electorale;
- Răspunderea contravențională;
- Răspunderea penală.
În această ordine de idei formatoare CICDE Mariana Kalughin, a specificat că birourile electorale și reprezentantul Inspectoratului de Poliție sunt responsabili pentru păstrarea materialelor electorale într-un loc sigur. Membrii birourilor și colaboratorul IGP va ține o evidență strictă și se va acorda o atenție deosebită păstrării următoarelor materiale:
- buletinele de vot;
- lista electorală;
- ștampilele.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Dl Vladimir Șarban, a menționat că: „acum suntem în plină campanie electorală, aceste alegeri au o importanță deosebită, cu atât mai mult în aceste în condiții de pandemie. Am decis de comun să organizăm această instruire, a colaboratorilor IGP iar într-un final să ne sincronizăm toate acțiunile noastre, pentru a asigura ordinea publică în aceste condiții se siguranță în sănătate publică”.
Directoarea CICDE Dr. Doina Bordeianu a precizat că: „deja tradițional CICDE de comun cu CEC și IGP organizează astfel de seminare pentru colaboratorii forțelor de ordine antrenați atât în constatarea încălcărilor legislației electorale cât și menținerea ordinii publice pe parcursul întregii campanii electorale”.
Și Marin Maxian, șef adjunct al IGP, a mulțumit Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și Comisiei Electorale Centrale, „pentru deschiderea pe care a dat dovadă, și tradițional știind că în prag de scrutine electorale avem o responsabilitate deosebită, pentru a asigura acele sarcini, misiuni care sunt prestabilite autorității pe care o reprezentăm. Or ordinea și securitatea publică și siguranța în egală măsură a concurenților a alegătorilor și a altor categorii de persoane implicate în procesul electoral trebuie asigurată”.
La sfârșit de seminar directoarea CICDE Dr. Doina Bordeianu a ținut să menționeze că: ”în societate există un interes sporit ca alegerile să corespundă tuturor rigorilor democratice iar un rol foarte important în asigurarea climatului acesta liniștit, liber și corect în procesul electoral revine anume colaboratorilor IGP, în calitate de colaboratori ai forțelor de ordine”.
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova este o instituție publică, creată de CEC în conformitate cu art. 27 din Codul Electoral în scopul instruirii și calificării funcționarilor electorali, precum și a altor subiecți implicați în procesul electoral din Republica Moldova.