Asigurarea condițiilor de accesibilitate pentru toți constituie un element-cheie în procesul de realizare a dreptului la vot pentru cetățeni în ziua alegerilor. Accesibilitatea este un aspect important în realizarea dreptului la educație, la muncă, la servicii publice pentru persoanele cu mobilitate redusă, deoarece secțiile de votare sunt amplasate de obicei în incinta instituțiilor de stat și nu sunt adaptate condițiilor accesibilității.
În preajma alegerilor prezidențiale, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a organizat seminare de instruire pentru funcționarii electorali ce vor activa în birourile electorale ale secțiilor de votare. În cadrul acestor instruiri formatorii CICDE au realizat alte două sesiuni de informare și de sensibilizare pentru membrii BESV cu privire la particularitățile accesibilității secțiilor de votare în ziua alegerilor.
În cadrul discuțiilor cu funcționarii electorali, au fost atinse subiecte ce vizează tehnicele și instrumentele de incluziune a persoanelor cu dizabilități în procesele electorale. Totodată aceștia au vizualizat filmulețe educative despre cum poate fi abordată o persoană cu necesități. Iar nu în ultimul rând le-au fost prezentate accesoriile ce trebuie să se regăsească în secția de votare în ziua alegerilor cum ar fi:
- Plicul trafaret
- Lupă
- Cabina de vot accesibilă
- Sursa de lumină suplimentară
Formatorii CICDE le-au vorbit participanților despre regulile de comunicare corectă și necesitățile persoanelor cu dizabilități în procesul de vot, despre barierele de bază pe care le întâmpină aceste persoane și care sunt soluțiile pentru ca persoanele cu dizabilități locomotorii, mame cu cărucior, persoane lipsite temporar de incapacitate de muncă, persoane în etate cât și alte categorii de alegători să se implice în proces. Membrii BESV au conștientizat că doar prin unitate și egalitate putem depăși barierele legate de accesibilitatea procesului electoral.
Sesiunile de informare și sensibilizare din Strășeni, Criuleni, Leova și Chișinău au fost organizate în cadrul proiectului „Demers spre o societate echitabilă prin alegeri incluzive”. Proiectul este implementat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Asociația Surzilor din Republica Moldova, Clinica Juridică Universitară din Bălți, Grupul de Inițiativă Caușeni AID, Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, Postul de radio RADIOVISION, Asociația persoanelor de vîrstă înaintată „Inspirație”.