În scopul bunei organizări și desfășurări a alegerilor prezidențiale planificate pentru 1 noiembrie 2020, formatorii Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) de comun cu Comisia Electorală Centrală (CEC) în perioada zilelor de 18-21 august 2020, desfășoară seminare de instruire destinate funcționarilor publici din cadrul administrațiilor publice locale de nivelul I, responsabili de registrul de stat al alegătorilor.
Participanții ghidați de către un specialiștii CEC vor accesa în regim online sistemul pentru a rezolva următoarele timpuri de conflicte cum ar fi:
• soluționarea conflictelor de adrese;
• arondarea la secția de votare;
• statutul alegătorului;
• utilizarea nomenclatorului ș.a.
În cadrul seminarului sunt discutate și rezolvate și alte probleme de ordin tehnic și de organizare cu care se confruntă registratorii la utilizarea RSA
La seminar, sunt prezenți participanți din raioanele: Telenești, Strășeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca Cimișlia și suburbii ale capitalei dar și reprezentanții preturilor Ciocana și Buiucani din mun. Chișinău.
Totodată, vă reamintim că în scopul prevenirii și răspândirii infecției cu noul tip de corona virus, seminarele pentru registratorii RSA se vor desfășura și în regim online pe platforma de comunicare zoom.us.
În cadrul seminarului, CICDE folosește chestionarea online a participanților, folosind tehnologia ArcGis, care este un sistem de informații geografice (GIS) în lucrul cu hărți și informații geografice întreținute de Esri . Tehnologia se folosește pentru crearea și utilizarea hărților, compilarea datelor geografice, analizarea informațiilor generate de către hărți și stocarea informațiilor despre instruirile CICDE într-o singură bază de date.
Menționăm că pe platforma e-learning CICDE (www.e-learning.cicde.md) registratorii RSA pot găsi modulul ”Scurt Ghid despre RSA pentru registratori”, care cuprinde informații despre prevederile legale care stau la baza funcționării RSA, drepturile și obligațiile registratorului etc.
Vă reamintim că Registrul de Stat al Alegătorilor este sistemul informațional unic integrat de evidență a alegătorilor din Republica Moldova. Datele conținute în RSA sunt destinate exclusiv formării listelor electorale, cât și oferirea pentru alegator prin introducerea IDNP-ului din actul de identitate, posibilitatea aflării adresei și numărului secției de votare la care a fost arondat la ultimele alegeri.