Acțiuni și măsuri concrete de încurajare a tinerilor alegători, inclusiv a celor care se vor prezenta în toamna acestui an, la alegerile prezidențiale, pentru prima oară la urna de vot, au fost discutate în cadrul unei tele-conferințe de către Directoarea CICDE, Dr. Doina BORDEIANU, Șefa Direcției Relații cu Publicul din cadrul CEC, dna Rodica SÎRBU, și reprezentanții organizației Oameni, Dialog și Schimbare.
Setul de instrumente a fost dezvoltat de către Direcția de Asistență Electorală și Societate Civilă de comun cu organizația „Oameni, Dialog și Schimbare„ și cuprinde cele mai bune practici europene privind implicarea tinerilor în exercițiul electoral. În urma prezentării setului de instrumente în luna iunie anul curent, CEC și CICDE au decis să beneficieze de unele metode pentru a putea implica tinerii alegători dar și cei ce se vor prezenta pentru prima oară a urne.
Printre potențialele acțiuni, care ar putea avea un impact asupra tinerilor alegători, reprezentanții CEC/CICDE au menționat despre necesitatea revizuirii strategiilor / campaniilor de comunicare a instituțiilor pentru viitoarele alegeri, folosind mesaje și platforme sociale cu accent special pe tineri. Tot în cadrul discuțiilor a apărut idea de a organiza un focal grup în cadrul Consiliului Național al Tineretului pentru a răspândi mesaje cu privire la importanța implicării tinerilor în alegeri.
Dna. Dr. Doina BORDEIANU, și dna. Rodica SÎRBU, au salutat acordarea posibilității pilotării trusei de instrumente pentru creșterea gradului de conștientizare a tinerilor alegători din Moldova cu asistența experților din Consiliul Europei, și au subliniat că acțiunile ar trebui să înceapă sub termene stricte, deja la începutul lunii septembrie 2020, pentru ca mesajele să ajună la fiecare tânăr din țară.
Această activitate este parte a proiectului Consiliului Europei „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova”.