Reglementarea imparțială și implementarea finanțării politice reprezintă o provocare globală, iar Republica Moldova nu este o excepție. De mai bine de un deceniu, Republica Moldova încearcă să reglementeze în mod eficient finanțarea politică. Ultimele modificări legislative pozitive au fost adoptate în anul 2015. În urma lor, mandatul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost extins la monitorizarea respectării de către partidele politice a prevederilor legale, iar partidele politice au primit în sfârșit, după multe negocieri, finanțare din partea statului.
În pofida acestui progres, integritatea sistemului de finanțare politică și a campaniilor electorale continuă să fie amenințată de probleme majore. Printre ele se numără donațiile din numele unor terți, mai ales din partea organizațiilor de caritate afiliate partidelor politice; donațiile din partea cetățenilor moldoveni care lucrează și trăiesc peste hotare; finanțarea de stat a partidelor politice populare nou formate și lacunele de capacitate ale CEC în monitorizarea substanțială și pro-activă a conformității partidelor politice. După cum a reiterat Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR, reforma finanțării politice în Republica Moldova nu trebuie să se rezume doar la adoptarea unor texte legislative. Ea trebuie să fie însoțită și de voința politică necesară, de resursele instituționale indispensabile pentru crearea unui sistem transparent, echilibrat și echitabil de finanțare politică și a campaniilor electorale, cu o funcție de monitorizare eficientă și pro-activă și un sistem de sancționare după măsură.
În ajunul alegerilor parlamentare din 2019, care se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt (paralel) votat în vara anului 2017, solicitările de a lua măsuri decisive pentru prevenirea și combaterea influenței nejustificate, mitei, corupției și nepotismului, au căpătat un nou impuls în Republica Moldova. Alegerile din 2019 și voința liderilor politici de a discuta reformele finanțării politice într-un mod consultativ creează condiții favorabile pentru proiectul „Level Up: Finanțarea politică cu integritate”, implementat de către International IDEA în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral din Republica Moldova.
În condițiile în care grupurile sociale și politice naționale și internaționale solicită efectuarea unor schimbări, Republica Moldova continuă să încerce să elimine lacunele existente în sistemul de finanțare politică. Punerea în aplicare este esențială pentru protejarea integrității proceselor democratice și pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabilă pentru toate partidele politice din Republica Moldova.
Proiectul „Level Up”, cofinanțat de către Uniunea Europeană, oferă suport părților interesate în domeniul finanțării politice ca să-și consolideze capacitățile și ca să se implice constructiv în discuții și consultări informate privind reforma finanțării politice în vederea protejării politicii de influențele nejustificate, și ca să asigure implementarea eficientă și respectarea legislației privind finanțarea politică. În vederea garantării unor îmbunătățiri se va folosi în mod strategic atât dialogul politic, cât și accesul la practicile comparative internaționale aferente regulamentelor privind finanțarea politică.
Proiectul „Level Up: Finanțarea politică cu integritate” susține consolidarea capacităţilor, dialogul între liderii politici din Republica Moldova
Mesajul Directorului CICDE, Pavel Cabacenco