Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |     Platforma CICDE E-learning

     Română      Русский      English
Prima pagină  »  Noutăţi  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Ambasadorii educației electorale contribuie la o societate mai activă
Publicat: 03.01.2019   

Elevi, jurnaliști, bibliotecari, tineri implicați în organizațiile non-guvernamentale sau în cele de tineret ale diferitor partide politice din Moldova au devenit ambasadori ai educației electorale și civice. Cum a fost posibil acest lucru și ce presupune acesta mai exact, s-a discutat la CICDE Open Talks, organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

CICDE a fost înființat în 2011 pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC) și de atunci contribuie la creșterea nivelului educației electorale și a activismului civic al cetățenilor. De-a lungul acestor șapte ani, echipa centrului a realizat mai multe activități, în diferite localități, iar deja de al doilea an, se organizează evenimentul CICDE Open Talks, la care se fac totalurile activităților derulate de-a lungul anului în curs.

„Ce este, de fapt, CICDE Open Talks? Este o discuție deschisă între colegi. Noi ne-am gândit să fie un eveniment de totalizare, la care să discutăm despre ce s-a făcut anul acesta în domeniul educației civice? Dar privim și în viitor, ce facem și unde ne concentrăm eforturile?”, a menționat directorul CICDE, Pavel Cabacenco.

„Evenimentul reprezintă o tranziție, de la educația civică și electorală la informarea alegătorilor, care va avea loc în aceste săptămâni de campanie. Motto-ul nostru este „Democrația se învață”. Deja vorbitorii, cei care au participat în programele noastre: la CUC-ul electoral, Școala electorală, E-Hub și multe alte evenimente, ne vor povesti despre „Cum, Când, Unde și Ce” au făcut ca democrația să fie învățată?”, adaugă Cabacenco.

Pe parcursul anului 2018, în cadrul campaniei „Democrația se învață!”, derulată de CICDE și a campaniei „Democrația Contează”, organizată de CEC, și sprijinite de PNUD Moldova, prin intermediul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, au fost organizate, pentru diferite categorii de cetățeni, mai multe activități de educare civică și informare electorală.

Șapte dintre beneficiarii acestor activități au participat la CICDE Open Talks în calitate de vorbitori și au împărtășit publicului din sală, dar și audienței online, din experiența obținută. Cel care a dat startul discursurilor a fost Constantin Curca. El activează de mai bine de 10 ani ca membru al societății civile și este implicat în activități de voluntariat. Constantin a reprezentat Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă, care a participat la Programul de Mici Granturi, inițiat de CEC. În cadrul programului au mai participat și alte 11 ONG-uri din țară, contribuind la informarea cetățenilor despre procesele electorale.

Constantin și colegii săi din ONG, au realizat, în câteva școli din municipiul Bălți, mai multe simulări ale procesului de vot în rândul tinerilor, în urma cărora au fost aleși președinții Consiliilor de elevi din aceste școli.

„În șapte instituții de învățământ am avut 22 de tineri și tinere care au candidat pentru funcția de președinte(ă) a Consiliului de elevi. Am avut aproape două săptămâni de campanie electorală în fiecare instituție. Nemijlocit, în ziua alegerilor, spațiile din instituțiile de învățământ, unde au avut loc alegerile, erau amenajate similar secțiilor de votare.

Listele elevilor, în cazul acesta fiind listele de votare, erau similare cu cele care se utilizează la alegeri. Am făcut toate acestea ca procesul să respecte procedurile exacte care au loc atunci când se petrece votarea în stat. Astfel, am avut 105 tineri(e) care au fost implicați în monitorizarea procesului de alegeri în acele șapte școli și am avut 2118 de tineri(e) care au participat la simulări, și care au căpătat experiența de a vota. Pentru o bună parte dintre ei fiind prima experiență de așa fel.”

Laura-Andreea Schimbător este elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” și ea este una din sutele de copii care au participat la jocul intelectual pe tematică electorală „Ce? Unde? Când?” (CUC). Elevii din diferite colțuri ale țării, au venit din zece licee, fiecare fiind reprezentat de câte o echipă formată din șase copii pentru a participa la marea finală a jocului. În afară de participarea propriu-zisă la acest joc, cei 60 de finaliști ai CUC-ului electoral, au participat și la o tabără, organizată de echipa CICDE.

„Pentru început am fost repartizați în câteva grupuri, aleatoriu, ca să avem ocazia să ieșim din zona noastră de confort și din grupul nostru de prieteni, și să facem cunoștință cu participanții celorlalte echipe, din diferite localități.

În cadrul atelierelor am fost informați cu privire la evoluția alegerilor, am studiat minuțios ce înseamnă sistemul electoral mixt, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia. Am avut ocazia să vedem în care circumscripție va vota fiecare dintre noi. Astfel, am înțeles că deși vom avea buletine diferite, fiecare vot rămâne la fel de important și necesar, iar uneori cine devine învingător poate fi decis la o diferență de un singur vot.”

Laura și ceilalți cinci coechipieri ai săi s-au clasat pe locul întâi la CUC-ul electoral, iar în afară de o experiență unică și cunoștințe electorale utile, învingătorii s-au ales cu un trofeu și seturi de cărți. Ca și Laura, Ion Rapcea, cel de-al treilea vorbitor al evenimentului, a fost unul dintr participanții jocului electoral „Ce? Unde? Când?”. Însă, în cadrul CICDE Open Talks, Ion a vorbit și despre o altă experiență căpătată în timpul participării la activitățile pe tematică electorală, așa cum a fost „Luna Electorală”, organizată la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni, unde el învață. În cadrul „Lunei Electorale” elevii din 26 din școli din țară au ales membrii Consiliului de elevi, imitând alegerile parlamentare, în baza sistemului electoral mixt.

„Pentru prima oară am aflat despre procesele electorale, în septembrie, când un grup de traineri de la CICDE au venit la noi în școală. Atunci 20 de tineri au participat și am învățat despre cum se organizează alegerile, despre votul secret, despre partidele politice și candidații independenți. Am fost una dintre primele școli din republică, care a folosit sistemul electoral mixt pentru alegerea membrilor Consiliului de elevi. Din fiecare clasă, din a cincea până la a 12-a, au fost aleși elevi, clasa reprezentând o circumscripție. La fel, excursiile pe care le-am avut la Parlament și CEC ne-au arătat cum lucrează sistemul din interior, cum se coordonează alegerile, cum ele se organizează.”

Lilia Dubasari, șefa Bibliotecii Publice din Taxobeni, Fălești a venit să vorbească și ea publicului de la CICDE Open Talks despre cum bibliotecile din țară se transformă în adevărate centre comunitare, unde locuitorii vin nu doar să citească sau să împrumute cărți, ci și să cunoască mai multe despre procesele democratice.

„Întrucât democrația începe a fi învățată din familie, școală, comunitate, ne-am gândit de ce nu ar fi învățată și la bibliotecă? Bibliotecile au devenit un spațiu comunitar confortabil, spațios și luminos. În al doilea rând, la bibliotecă vin toți membrii comunității interesați de ceva nou. Aici participă la instruiri non-formale. În fiecare localitate avem un/o bibliotecar(ă), care este o persoană credibilă și care învață locuitorii despre dreptul lor de vot și modificările sistemului electoral. Bibliotecile dispun de acces liber și gratuit resurse informaționale puse la dispoziție de CICDE. La bibliotecă se destramă miturile despre alegerile incorecte, prin discuții și exemple.”

Un alt eveniment desfășurat cu ajutorul CICDE, în anul ce a trecut, a fost și Forumul Național al Tinerilor la care au venit peste 150 de reprezentanți ai mai multor partide politice, care au acceptat invitația de a participa. Unul dintre acești tineri este și Vadim Jora, asistent în Parlamentul Republicii Moldova. Vadim a abordat subiectul tinerilor ca factor electoral: cum votează aceștia, cât de mult se implică în viața politică și de ce, în opinia lui, rata de participare la vot a tinerilor este destul de mica?

„Noi trebuie să ne implicăm, să fim îndrăzneți — acesta probabil este cuvântul care reflectă starea lucrurilor. Ne lipsește îndrăzneala. Eu am participat la multe școli, forumuri, dar cred că acesta a fost cel mai reușit și toți tinerii cu care eu am fost, am vorbit cu ei și absolut toți au rămas încântați. Noi am hotărât să preluăm ceea ce s-a petrecut la Forumul Național al Tinerilor și să facem și noi în organizațiile noastre.”

Așa cum rolul de a informa alegătorii despre importanța votului în timpul campaniei electorale, revine nu doar organelor electorale, dar și presei, CEC și CICDE pe parcursul anului 2018 au organizat câteva cluburi de presă, dar și o Școală electorală pentru jurnaliști, ca aceștia să înțeleagă mai bine particularitățile noului sistem electoral. Una dintre reprezentantele mass-media care a beneficiat de acest seminar pe subiecte electorale este și Natalia Ixari, editor-coordonator la Radio Moldova, redacția Actualități.

„Ambasadori ai educației electorale și civice trebuie să fie fiecare dintre noi, pentru că dacă fiecare dintre noi și-ar îndeplini rolul, indiferent de vârstă și indiferent de nivelul la care ne aflăm, vom avea parte de mai multe schimbări pozitive în această țară. Pe parcursul a zece ani am reflectat mai multe campanii electorale și toate au fost diferite una de alta, căci au loc diverse modificări legislative. Rolul presei este foarte important și anume de a informa cetățenii și de a le aminti despre importanța de a merge la vot prin intermediul emisiunilor, reportajelor, interviurilor, dar și participând la diverse campanii de informare, împreună cu CEC și CICDE. În ultimul an vorbim tot mai des de modificarea sistemului electoral și anume trecerea la cel mixt și pentru noi, jurnaliștii, este o noutate și tot avem nevoie de instruiri și seminare,” a punctat Natalia.

În cadrul Programului de Granturi Mici, derulat de CEC, a participat și Alianța INFONET, care a lucrat, nemijlocit, cu persoanele cu dizabilități informându-i despre procesele electorale și organizându-le mai multe sesiuni de simulare a alegerilor. Directorul executiv al organizației,Victori Koroli, a fost cel care a închis șirul discursurilor de la CICDE Open Talks. El a enumerat realizările obținute împreună cu CEC ca oamenii cu dizabilități să se poată informa și vota fără opreliști.

„Exemplul Republicii Moldova este unul foarte bun la nivel regional. În ultimul deceniu s-au implementat mai multe tehnici și instrumente inovatoare pentru care Republica Moldova este aplaudată și de partenerii externi, și de cei din regiune. Voi menționa, în acest context, implementarea plicului-trafaret, publicații în format Braille și în format audio pentru persoanele cu dizabilități de vedere, utilizarea televizorului cu circuit închis în incinta secțiilor de votare, utilizarea lupelor pentru vot în incinta tuturor secțiilor, translarea în limbajul mimico-gestual în incinta Comisiei Electorale Centrale, dar și în incinta unor secții de vot, publicarea materialelor în format ușor de citit, ușor de înțeles, etc.”

„Atunci când ne gândeam cum să realizăm această campanie de informare și educare civică am spus că trebuie să avem ambasadorii noștri, pentru că asta înseamnă a reprezenta ceea ce ai cel mai bun și noi ne bucurăm că în lista ambasadorilor de educare civică sunteți și voi, cei care sunteți prezenți la evenimentul de astăzi. Vorbitorii la eveniment nu doar au căpătat cunoștințe noi în domeniul proceselor electorale din Republica Moldova, dar aceste cunoștințe vor fi transferate sau vor fi comunicate și altor categorii, cum sunt membrii familiilor noastre, prietenii noștri, vecinii sau colegii de serviciu”, a subliniat președinta CEC, Alina Russu.

CICDE Open Talks a fost organizat ca parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația se învață: Implică-te!”, care se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Sursa: www.medium.com

Noutăţi și evenimente

Publicat: 06.02.2019   
Accesări: 559
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Centrul de Consultanță și Educație Civică lansează selecția unui grup de tineri/tinere pentru participare la Programul de ziua alegerilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.01.2019   
Accesări: 523
În perioada 30 ianuarie-12 februarie 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) va instrui membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare (BESV) pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2019   
Accesări: 385
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a lansat campania de informare a alegătorilor cu genericul ”18+” la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019. În acest context, vom realiza o serie de meme-uri cu întrebări și răspunsuri despre alegeri pe înțelesul tuturor. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.01.2019   
Accesări: 134
În anul 2018, CICDE a înregistrat rezultate remarcabile în domeniul educației civice, instruirii și cercetării. Prin intermediul programelor noastre, CUC electoral, Școala electorală, E-Hub, CICDE Open Talks, un număr impunător de persoane au fost instruite și informate despre particularitățile sistemului electoral mixt și importanța participării civice. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.01.2019   
Accesări: 237
Integritatea procesului electoral depinde nu numai de administratorii alegerilor – funcționarii electorali, dar și de alți subiecți: candidați și reprezentanții lor, observatori din partea concurenților electorali și ai societății civile. În perioada 11-15 februarie 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) va desfășura instruiri pentru reprezentanții cu drept de vot consultativ, observatori din partea concurenților electorali, precum și pentru alți subiecți electorali interesați Citeşte mai mult...
Publicat: 02.01.2019   
Accesări: 147
Astăzi, 2 ianuarie 2019, a fost lansat Centrul de Apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie curent, cu numărul unic de telefon (+373) 22 880101. Centrul va funcționa în perioada 2 ianuarie – 26 februarie 2019, iar funcționalitatea acestuia va fi coordonată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC). Citeşte mai mult...
Publicat: 28.12.2018   
Accesări: 225
Membrii tuturor celor 51 de consilii electorale de circumscripție uninominale pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019 au fost instruiți. Astfel, în perioada 19-27 decembrie 2018 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a organizat 43 de seminare, instruind astfel 350 de persoane, rata de participare fiind de 74 %. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.12.2018   
Accesări: 87
Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, echipa CICDE vă dorește sănătate, căldură și pace în suflet! Vă mulțumim că sunteți alături de noi și ne ajutați să investim în democrație! Citeşte mai mult...
Publicat: 22.12.2018   
Accesări: 127
Vineri, 21 decembrie 2018, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Comisia Electorală Centrală au organizat o întâlnire consultativă cu reprezentanții partidelor politice și societății civile cu genericul ”Spre o capacitate de supraveghere eficientă a finanțelor utilizate pentru campania electorală”. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.12.2018   
Accesări: 130
În perioada 20-21 decembrie 2018 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, instruiește persoanele responsabile de finanțele partidelor politice (trezorierii). Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Level Up: Finanțarea politică cu integritate”, implementat de International IDEA, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 292


© 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS