Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |     Platforma CICDE E-learning

     Română      Русский      English
Prima pagină  »  Noutăţi  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Ambasadorii educației electorale contribuie la o societate mai activă
Publicat: 03.01.2019   

Elevi, jurnaliști, bibliotecari, tineri implicați în organizațiile non-guvernamentale sau în cele de tineret ale diferitor partide politice din Moldova au devenit ambasadori ai educației electorale și civice. Cum a fost posibil acest lucru și ce presupune acesta mai exact, s-a discutat la CICDE Open Talks, organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

CICDE a fost înființat în 2011 pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC) și de atunci contribuie la creșterea nivelului educației electorale și a activismului civic al cetățenilor. De-a lungul acestor șapte ani, echipa centrului a realizat mai multe activități, în diferite localități, iar deja de al doilea an, se organizează evenimentul CICDE Open Talks, la care se fac totalurile activităților derulate de-a lungul anului în curs.

„Ce este, de fapt, CICDE Open Talks? Este o discuție deschisă între colegi. Noi ne-am gândit să fie un eveniment de totalizare, la care să discutăm despre ce s-a făcut anul acesta în domeniul educației civice? Dar privim și în viitor, ce facem și unde ne concentrăm eforturile?”, a menționat directorul CICDE, Pavel Cabacenco.

„Evenimentul reprezintă o tranziție, de la educația civică și electorală la informarea alegătorilor, care va avea loc în aceste săptămâni de campanie. Motto-ul nostru este „Democrația se învață”. Deja vorbitorii, cei care au participat în programele noastre: la CUC-ul electoral, Școala electorală, E-Hub și multe alte evenimente, ne vor povesti despre „Cum, Când, Unde și Ce” au făcut ca democrația să fie învățată?”, adaugă Cabacenco.

Pe parcursul anului 2018, în cadrul campaniei „Democrația se învață!”, derulată de CICDE și a campaniei „Democrația Contează”, organizată de CEC, și sprijinite de PNUD Moldova, prin intermediul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, au fost organizate, pentru diferite categorii de cetățeni, mai multe activități de educare civică și informare electorală.

Șapte dintre beneficiarii acestor activități au participat la CICDE Open Talks în calitate de vorbitori și au împărtășit publicului din sală, dar și audienței online, din experiența obținută. Cel care a dat startul discursurilor a fost Constantin Curca. El activează de mai bine de 10 ani ca membru al societății civile și este implicat în activități de voluntariat. Constantin a reprezentat Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă, care a participat la Programul de Mici Granturi, inițiat de CEC. În cadrul programului au mai participat și alte 11 ONG-uri din țară, contribuind la informarea cetățenilor despre procesele electorale.

Constantin și colegii săi din ONG, au realizat, în câteva școli din municipiul Bălți, mai multe simulări ale procesului de vot în rândul tinerilor, în urma cărora au fost aleși președinții Consiliilor de elevi din aceste școli.

„În șapte instituții de învățământ am avut 22 de tineri și tinere care au candidat pentru funcția de președinte(ă) a Consiliului de elevi. Am avut aproape două săptămâni de campanie electorală în fiecare instituție. Nemijlocit, în ziua alegerilor, spațiile din instituțiile de învățământ, unde au avut loc alegerile, erau amenajate similar secțiilor de votare.

Listele elevilor, în cazul acesta fiind listele de votare, erau similare cu cele care se utilizează la alegeri. Am făcut toate acestea ca procesul să respecte procedurile exacte care au loc atunci când se petrece votarea în stat. Astfel, am avut 105 tineri(e) care au fost implicați în monitorizarea procesului de alegeri în acele șapte școli și am avut 2118 de tineri(e) care au participat la simulări, și care au căpătat experiența de a vota. Pentru o bună parte dintre ei fiind prima experiență de așa fel.”

Laura-Andreea Schimbător este elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” și ea este una din sutele de copii care au participat la jocul intelectual pe tematică electorală „Ce? Unde? Când?” (CUC). Elevii din diferite colțuri ale țării, au venit din zece licee, fiecare fiind reprezentat de câte o echipă formată din șase copii pentru a participa la marea finală a jocului. În afară de participarea propriu-zisă la acest joc, cei 60 de finaliști ai CUC-ului electoral, au participat și la o tabără, organizată de echipa CICDE.

„Pentru început am fost repartizați în câteva grupuri, aleatoriu, ca să avem ocazia să ieșim din zona noastră de confort și din grupul nostru de prieteni, și să facem cunoștință cu participanții celorlalte echipe, din diferite localități.

În cadrul atelierelor am fost informați cu privire la evoluția alegerilor, am studiat minuțios ce înseamnă sistemul electoral mixt, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia. Am avut ocazia să vedem în care circumscripție va vota fiecare dintre noi. Astfel, am înțeles că deși vom avea buletine diferite, fiecare vot rămâne la fel de important și necesar, iar uneori cine devine învingător poate fi decis la o diferență de un singur vot.”

Laura și ceilalți cinci coechipieri ai săi s-au clasat pe locul întâi la CUC-ul electoral, iar în afară de o experiență unică și cunoștințe electorale utile, învingătorii s-au ales cu un trofeu și seturi de cărți. Ca și Laura, Ion Rapcea, cel de-al treilea vorbitor al evenimentului, a fost unul dintr participanții jocului electoral „Ce? Unde? Când?”. Însă, în cadrul CICDE Open Talks, Ion a vorbit și despre o altă experiență căpătată în timpul participării la activitățile pe tematică electorală, așa cum a fost „Luna Electorală”, organizată la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni, unde el învață. În cadrul „Lunei Electorale” elevii din 26 din școli din țară au ales membrii Consiliului de elevi, imitând alegerile parlamentare, în baza sistemului electoral mixt.

„Pentru prima oară am aflat despre procesele electorale, în septembrie, când un grup de traineri de la CICDE au venit la noi în școală. Atunci 20 de tineri au participat și am învățat despre cum se organizează alegerile, despre votul secret, despre partidele politice și candidații independenți. Am fost una dintre primele școli din republică, care a folosit sistemul electoral mixt pentru alegerea membrilor Consiliului de elevi. Din fiecare clasă, din a cincea până la a 12-a, au fost aleși elevi, clasa reprezentând o circumscripție. La fel, excursiile pe care le-am avut la Parlament și CEC ne-au arătat cum lucrează sistemul din interior, cum se coordonează alegerile, cum ele se organizează.”

Lilia Dubasari, șefa Bibliotecii Publice din Taxobeni, Fălești a venit să vorbească și ea publicului de la CICDE Open Talks despre cum bibliotecile din țară se transformă în adevărate centre comunitare, unde locuitorii vin nu doar să citească sau să împrumute cărți, ci și să cunoască mai multe despre procesele democratice.

„Întrucât democrația începe a fi învățată din familie, școală, comunitate, ne-am gândit de ce nu ar fi învățată și la bibliotecă? Bibliotecile au devenit un spațiu comunitar confortabil, spațios și luminos. În al doilea rând, la bibliotecă vin toți membrii comunității interesați de ceva nou. Aici participă la instruiri non-formale. În fiecare localitate avem un/o bibliotecar(ă), care este o persoană credibilă și care învață locuitorii despre dreptul lor de vot și modificările sistemului electoral. Bibliotecile dispun de acces liber și gratuit resurse informaționale puse la dispoziție de CICDE. La bibliotecă se destramă miturile despre alegerile incorecte, prin discuții și exemple.”

Un alt eveniment desfășurat cu ajutorul CICDE, în anul ce a trecut, a fost și Forumul Național al Tinerilor la care au venit peste 150 de reprezentanți ai mai multor partide politice, care au acceptat invitația de a participa. Unul dintre acești tineri este și Vadim Jora, asistent în Parlamentul Republicii Moldova. Vadim a abordat subiectul tinerilor ca factor electoral: cum votează aceștia, cât de mult se implică în viața politică și de ce, în opinia lui, rata de participare la vot a tinerilor este destul de mica?

„Noi trebuie să ne implicăm, să fim îndrăzneți — acesta probabil este cuvântul care reflectă starea lucrurilor. Ne lipsește îndrăzneala. Eu am participat la multe școli, forumuri, dar cred că acesta a fost cel mai reușit și toți tinerii cu care eu am fost, am vorbit cu ei și absolut toți au rămas încântați. Noi am hotărât să preluăm ceea ce s-a petrecut la Forumul Național al Tinerilor și să facem și noi în organizațiile noastre.”

Așa cum rolul de a informa alegătorii despre importanța votului în timpul campaniei electorale, revine nu doar organelor electorale, dar și presei, CEC și CICDE pe parcursul anului 2018 au organizat câteva cluburi de presă, dar și o Școală electorală pentru jurnaliști, ca aceștia să înțeleagă mai bine particularitățile noului sistem electoral. Una dintre reprezentantele mass-media care a beneficiat de acest seminar pe subiecte electorale este și Natalia Ixari, editor-coordonator la Radio Moldova, redacția Actualități.

„Ambasadori ai educației electorale și civice trebuie să fie fiecare dintre noi, pentru că dacă fiecare dintre noi și-ar îndeplini rolul, indiferent de vârstă și indiferent de nivelul la care ne aflăm, vom avea parte de mai multe schimbări pozitive în această țară. Pe parcursul a zece ani am reflectat mai multe campanii electorale și toate au fost diferite una de alta, căci au loc diverse modificări legislative. Rolul presei este foarte important și anume de a informa cetățenii și de a le aminti despre importanța de a merge la vot prin intermediul emisiunilor, reportajelor, interviurilor, dar și participând la diverse campanii de informare, împreună cu CEC și CICDE. În ultimul an vorbim tot mai des de modificarea sistemului electoral și anume trecerea la cel mixt și pentru noi, jurnaliștii, este o noutate și tot avem nevoie de instruiri și seminare,” a punctat Natalia.

În cadrul Programului de Granturi Mici, derulat de CEC, a participat și Alianța INFONET, care a lucrat, nemijlocit, cu persoanele cu dizabilități informându-i despre procesele electorale și organizându-le mai multe sesiuni de simulare a alegerilor. Directorul executiv al organizației,Victori Koroli, a fost cel care a închis șirul discursurilor de la CICDE Open Talks. El a enumerat realizările obținute împreună cu CEC ca oamenii cu dizabilități să se poată informa și vota fără opreliști.

„Exemplul Republicii Moldova este unul foarte bun la nivel regional. În ultimul deceniu s-au implementat mai multe tehnici și instrumente inovatoare pentru care Republica Moldova este aplaudată și de partenerii externi, și de cei din regiune. Voi menționa, în acest context, implementarea plicului-trafaret, publicații în format Braille și în format audio pentru persoanele cu dizabilități de vedere, utilizarea televizorului cu circuit închis în incinta secțiilor de votare, utilizarea lupelor pentru vot în incinta tuturor secțiilor, translarea în limbajul mimico-gestual în incinta Comisiei Electorale Centrale, dar și în incinta unor secții de vot, publicarea materialelor în format ușor de citit, ușor de înțeles, etc.”

„Atunci când ne gândeam cum să realizăm această campanie de informare și educare civică am spus că trebuie să avem ambasadorii noștri, pentru că asta înseamnă a reprezenta ceea ce ai cel mai bun și noi ne bucurăm că în lista ambasadorilor de educare civică sunteți și voi, cei care sunteți prezenți la evenimentul de astăzi. Vorbitorii la eveniment nu doar au căpătat cunoștințe noi în domeniul proceselor electorale din Republica Moldova, dar aceste cunoștințe vor fi transferate sau vor fi comunicate și altor categorii, cum sunt membrii familiilor noastre, prietenii noștri, vecinii sau colegii de serviciu”, a subliniat președinta CEC, Alina Russu.

CICDE Open Talks a fost organizat ca parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația se învață: Implică-te!”, care se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Sursa: www.medium.com

Noutăţi și evenimente

Publicat: 26.04.2019   
Accesări: 67
Dragi prieteni, În ajunul Luminoaselor Sărbători, când liniștea și pacea ne înconjoară, vă dorim să aveți parte de bunăvoință, lumina și căldura sărbătorilor Pascale, să ne încălzească sufletele, să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumusețea tuturor lucrurilor care ne înconjoară și să dăruim iubire celor dragi! Cu gânduri alese, echipa CICDE! Citeşte mai mult...
Publicat: 25.04.2019   
Accesări: 86
Institutul internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor – membre ale Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (IIMDD AIP CSI) organizează Concursul de întrebări cu tematica alegerilor și a dreptului electoral pentru studenții instituțiilor de învățământ superior din țările CSI. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.04.2019   
Accesări: 185
Peste 200 de elevi din mai multe localități ale Republicii Moldova își vor dezvolta spiritul civic și aprofunda cunoștințele în domeniul electoral, participând la noua ediție a Jocurilor intelectuale regionale – „Ce? Unde? Când?”, care începe joi, 25 aprilie. Echipele învingătoare ale concursului organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) vor concura ulterior la super-turneul din Chișinău. Evenimentul are loc în cadrul campaniei Democrația se învață. De la local la național. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.04.2019   
Accesări: 66
Pe data de 23 aprilie, un grup de elevi din clasa a IV-a de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău au fost în vizită la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.04.2019   
Accesări: 66
Al treilea an consecutiv, CICDE împreună cu un grup de voluntari au participat la acțiunile dedicate „Zilei Faptelor Bune” în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.04.2019   
Accesări: 110
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a făcut totalizările pe marginea desfășurării, alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Într-o discuție non formală au fost invitați formatorii CICDE împreună cu coordonatorii, pentru a discuta despre provocări și soluții la problemele întâlnite. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.02.2019   
Accesări: 700
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în parteneriat cu Centrul de Consultanță și Educație Civică lansează selecția unui grup de tineri/tinere pentru participare la Programul de ziua alegerilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.01.2019   
Accesări: 722
În perioada 30 ianuarie-12 februarie 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) va instrui membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare (BESV) pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2019   
Accesări: 486
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a lansat campania de informare a alegătorilor cu genericul ”18+” la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019. În acest context, vom realiza o serie de meme-uri cu întrebări și răspunsuri despre alegeri pe înțelesul tuturor. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.01.2019   
Accesări: 194
În anul 2018, CICDE a înregistrat rezultate remarcabile în domeniul educației civice, instruirii și cercetării. Prin intermediul programelor noastre, CUC electoral, Școala electorală, E-Hub, CICDE Open Talks, un număr impunător de persoane au fost instruite și informate despre particularitățile sistemului electoral mixt și importanța participării civice. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 298


© 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS