Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |     Platforma CICDE E-learning

     Română      Русский      English
Formare formatori(oare) CECE II
Data / Perioadă: miercuri, 28 august 2019
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Municipiul Chișinău str. Vasile Alecsandri 119.
Instruirea operatori Call Centru
Data / Perioadă: joi, 29 august 2019
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Municipiul Chișinău str. Vasile Alecsandri 119.
Instruirea CECE II
Data / Perioadă: joi, 29 august 2019 - vineri, 30 august 2019
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Municipiul Chișinău str. Vasile Alecsandri 119.
Instruirea Consiliului Electoral de Circumscriție Electorală de nivelul II
Data / Perioadă: joi, 29 august 2019 - miercuri, 04 septembrie 2019
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Republica Moldova
Seminarul republican CECE II
Data / Perioadă: duminică, 01 septembrie 2019
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Municipiul Chișinău

       

  


   
   

   

 

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente


Prima pagină  »  Noutăţi  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Ambasadorii educației electorale contribuie la o societate mai activă
Publicat: 03.01.2019   

Elevi, jurnaliști, bibliotecari, tineri implicați în organizațiile non-guvernamentale sau în cele de tineret ale diferitor partide politice din Moldova au devenit ambasadori ai educației electorale și civice. Cum a fost posibil acest lucru și ce presupune acesta mai exact, s-a discutat la CICDE Open Talks, organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

CICDE a fost înființat în 2011 pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC) și de atunci contribuie la creșterea nivelului educației electorale și a activismului civic al cetățenilor. De-a lungul acestor șapte ani, echipa centrului a realizat mai multe activități, în diferite localități, iar deja de al doilea an, se organizează evenimentul CICDE Open Talks, la care se fac totalurile activităților derulate de-a lungul anului în curs.

„Ce este, de fapt, CICDE Open Talks? Este o discuție deschisă între colegi. Noi ne-am gândit să fie un eveniment de totalizare, la care să discutăm despre ce s-a făcut anul acesta în domeniul educației civice? Dar privim și în viitor, ce facem și unde ne concentrăm eforturile?”, a menționat directorul CICDE, Pavel Cabacenco.

„Evenimentul reprezintă o tranziție, de la educația civică și electorală la informarea alegătorilor, care va avea loc în aceste săptămâni de campanie. Motto-ul nostru este „Democrația se învață”. Deja vorbitorii, cei care au participat în programele noastre: la CUC-ul electoral, Școala electorală, E-Hub și multe alte evenimente, ne vor povesti despre „Cum, Când, Unde și Ce” au făcut ca democrația să fie învățată?”, adaugă Cabacenco.

Pe parcursul anului 2018, în cadrul campaniei „Democrația se învață!”, derulată de CICDE și a campaniei „Democrația Contează”, organizată de CEC, și sprijinite de PNUD Moldova, prin intermediul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, au fost organizate, pentru diferite categorii de cetățeni, mai multe activități de educare civică și informare electorală.

Șapte dintre beneficiarii acestor activități au participat la CICDE Open Talks în calitate de vorbitori și au împărtășit publicului din sală, dar și audienței online, din experiența obținută. Cel care a dat startul discursurilor a fost Constantin Curca. El activează de mai bine de 10 ani ca membru al societății civile și este implicat în activități de voluntariat. Constantin a reprezentat Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă, care a participat la Programul de Mici Granturi, inițiat de CEC. În cadrul programului au mai participat și alte 11 ONG-uri din țară, contribuind la informarea cetățenilor despre procesele electorale.

Constantin și colegii săi din ONG, au realizat, în câteva școli din municipiul Bălți, mai multe simulări ale procesului de vot în rândul tinerilor, în urma cărora au fost aleși președinții Consiliilor de elevi din aceste școli.

„În șapte instituții de învățământ am avut 22 de tineri și tinere care au candidat pentru funcția de președinte(ă) a Consiliului de elevi. Am avut aproape două săptămâni de campanie electorală în fiecare instituție. Nemijlocit, în ziua alegerilor, spațiile din instituțiile de învățământ, unde au avut loc alegerile, erau amenajate similar secțiilor de votare.

Listele elevilor, în cazul acesta fiind listele de votare, erau similare cu cele care se utilizează la alegeri. Am făcut toate acestea ca procesul să respecte procedurile exacte care au loc atunci când se petrece votarea în stat. Astfel, am avut 105 tineri(e) care au fost implicați în monitorizarea procesului de alegeri în acele șapte școli și am avut 2118 de tineri(e) care au participat la simulări, și care au căpătat experiența de a vota. Pentru o bună parte dintre ei fiind prima experiență de așa fel.”

Laura-Andreea Schimbător este elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” și ea este una din sutele de copii care au participat la jocul intelectual pe tematică electorală „Ce? Unde? Când?” (CUC). Elevii din diferite colțuri ale țării, au venit din zece licee, fiecare fiind reprezentat de câte o echipă formată din șase copii pentru a participa la marea finală a jocului. În afară de participarea propriu-zisă la acest joc, cei 60 de finaliști ai CUC-ului electoral, au participat și la o tabără, organizată de echipa CICDE.

„Pentru început am fost repartizați în câteva grupuri, aleatoriu, ca să avem ocazia să ieșim din zona noastră de confort și din grupul nostru de prieteni, și să facem cunoștință cu participanții celorlalte echipe, din diferite localități.

În cadrul atelierelor am fost informați cu privire la evoluția alegerilor, am studiat minuțios ce înseamnă sistemul electoral mixt, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia. Am avut ocazia să vedem în care circumscripție va vota fiecare dintre noi. Astfel, am înțeles că deși vom avea buletine diferite, fiecare vot rămâne la fel de important și necesar, iar uneori cine devine învingător poate fi decis la o diferență de un singur vot.”

Laura și ceilalți cinci coechipieri ai săi s-au clasat pe locul întâi la CUC-ul electoral, iar în afară de o experiență unică și cunoștințe electorale utile, învingătorii s-au ales cu un trofeu și seturi de cărți. Ca și Laura, Ion Rapcea, cel de-al treilea vorbitor al evenimentului, a fost unul dintr participanții jocului electoral „Ce? Unde? Când?”. Însă, în cadrul CICDE Open Talks, Ion a vorbit și despre o altă experiență căpătată în timpul participării la activitățile pe tematică electorală, așa cum a fost „Luna Electorală”, organizată la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni, unde el învață. În cadrul „Lunei Electorale” elevii din 26 din școli din țară au ales membrii Consiliului de elevi, imitând alegerile parlamentare, în baza sistemului electoral mixt.

„Pentru prima oară am aflat despre procesele electorale, în septembrie, când un grup de traineri de la CICDE au venit la noi în școală. Atunci 20 de tineri au participat și am învățat despre cum se organizează alegerile, despre votul secret, despre partidele politice și candidații independenți. Am fost una dintre primele școli din republică, care a folosit sistemul electoral mixt pentru alegerea membrilor Consiliului de elevi. Din fiecare clasă, din a cincea până la a 12-a, au fost aleși elevi, clasa reprezentând o circumscripție. La fel, excursiile pe care le-am avut la Parlament și CEC ne-au arătat cum lucrează sistemul din interior, cum se coordonează alegerile, cum ele se organizează.”

Lilia Dubasari, șefa Bibliotecii Publice din Taxobeni, Fălești a venit să vorbească și ea publicului de la CICDE Open Talks despre cum bibliotecile din țară se transformă în adevărate centre comunitare, unde locuitorii vin nu doar să citească sau să împrumute cărți, ci și să cunoască mai multe despre procesele democratice.

„Întrucât democrația începe a fi învățată din familie, școală, comunitate, ne-am gândit de ce nu ar fi învățată și la bibliotecă? Bibliotecile au devenit un spațiu comunitar confortabil, spațios și luminos. În al doilea rând, la bibliotecă vin toți membrii comunității interesați de ceva nou. Aici participă la instruiri non-formale. În fiecare localitate avem un/o bibliotecar(ă), care este o persoană credibilă și care învață locuitorii despre dreptul lor de vot și modificările sistemului electoral. Bibliotecile dispun de acces liber și gratuit resurse informaționale puse la dispoziție de CICDE. La bibliotecă se destramă miturile despre alegerile incorecte, prin discuții și exemple.”

Un alt eveniment desfășurat cu ajutorul CICDE, în anul ce a trecut, a fost și Forumul Național al Tinerilor la care au venit peste 150 de reprezentanți ai mai multor partide politice, care au acceptat invitația de a participa. Unul dintre acești tineri este și Vadim Jora, asistent în Parlamentul Republicii Moldova. Vadim a abordat subiectul tinerilor ca factor electoral: cum votează aceștia, cât de mult se implică în viața politică și de ce, în opinia lui, rata de participare la vot a tinerilor este destul de mica?

„Noi trebuie să ne implicăm, să fim îndrăzneți — acesta probabil este cuvântul care reflectă starea lucrurilor. Ne lipsește îndrăzneala. Eu am participat la multe școli, forumuri, dar cred că acesta a fost cel mai reușit și toți tinerii cu care eu am fost, am vorbit cu ei și absolut toți au rămas încântați. Noi am hotărât să preluăm ceea ce s-a petrecut la Forumul Național al Tinerilor și să facem și noi în organizațiile noastre.”

Așa cum rolul de a informa alegătorii despre importanța votului în timpul campaniei electorale, revine nu doar organelor electorale, dar și presei, CEC și CICDE pe parcursul anului 2018 au organizat câteva cluburi de presă, dar și o Școală electorală pentru jurnaliști, ca aceștia să înțeleagă mai bine particularitățile noului sistem electoral. Una dintre reprezentantele mass-media care a beneficiat de acest seminar pe subiecte electorale este și Natalia Ixari, editor-coordonator la Radio Moldova, redacția Actualități.

„Ambasadori ai educației electorale și civice trebuie să fie fiecare dintre noi, pentru că dacă fiecare dintre noi și-ar îndeplini rolul, indiferent de vârstă și indiferent de nivelul la care ne aflăm, vom avea parte de mai multe schimbări pozitive în această țară. Pe parcursul a zece ani am reflectat mai multe campanii electorale și toate au fost diferite una de alta, căci au loc diverse modificări legislative. Rolul presei este foarte important și anume de a informa cetățenii și de a le aminti despre importanța de a merge la vot prin intermediul emisiunilor, reportajelor, interviurilor, dar și participând la diverse campanii de informare, împreună cu CEC și CICDE. În ultimul an vorbim tot mai des de modificarea sistemului electoral și anume trecerea la cel mixt și pentru noi, jurnaliștii, este o noutate și tot avem nevoie de instruiri și seminare,” a punctat Natalia.

În cadrul Programului de Granturi Mici, derulat de CEC, a participat și Alianța INFONET, care a lucrat, nemijlocit, cu persoanele cu dizabilități informându-i despre procesele electorale și organizându-le mai multe sesiuni de simulare a alegerilor. Directorul executiv al organizației,Victori Koroli, a fost cel care a închis șirul discursurilor de la CICDE Open Talks. El a enumerat realizările obținute împreună cu CEC ca oamenii cu dizabilități să se poată informa și vota fără opreliști.

„Exemplul Republicii Moldova este unul foarte bun la nivel regional. În ultimul deceniu s-au implementat mai multe tehnici și instrumente inovatoare pentru care Republica Moldova este aplaudată și de partenerii externi, și de cei din regiune. Voi menționa, în acest context, implementarea plicului-trafaret, publicații în format Braille și în format audio pentru persoanele cu dizabilități de vedere, utilizarea televizorului cu circuit închis în incinta secțiilor de votare, utilizarea lupelor pentru vot în incinta tuturor secțiilor, translarea în limbajul mimico-gestual în incinta Comisiei Electorale Centrale, dar și în incinta unor secții de vot, publicarea materialelor în format ușor de citit, ușor de înțeles, etc.”

„Atunci când ne gândeam cum să realizăm această campanie de informare și educare civică am spus că trebuie să avem ambasadorii noștri, pentru că asta înseamnă a reprezenta ceea ce ai cel mai bun și noi ne bucurăm că în lista ambasadorilor de educare civică sunteți și voi, cei care sunteți prezenți la evenimentul de astăzi. Vorbitorii la eveniment nu doar au căpătat cunoștințe noi în domeniul proceselor electorale din Republica Moldova, dar aceste cunoștințe vor fi transferate sau vor fi comunicate și altor categorii, cum sunt membrii familiilor noastre, prietenii noștri, vecinii sau colegii de serviciu”, a subliniat președinta CEC, Alina Russu.

CICDE Open Talks a fost organizat ca parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația se învață: Implică-te!”, care se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Sursa: www.medium.com

Noutăţi și evenimente

Publicat: 23.08.2019   
Accesări: 64
Memorandumul are ca bază eficientizarea și intensificarea relațiilor de conlucrare între instituțiile semnatare a documentului, pentru a realiza activități continue, la nivel de țară și care vor avea drept scop îmbunătățirea gradului de informare a tinerilor privind procesele electorale. Un deziderat al memorandului, este de a implica tinerii în toate etapele ciclului electoral pentru a edifica un stat democratic și de drept. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.08.2019   
Accesări: 492
În perioada 20-23 august 2019, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) împreună Comisia Electorală Centrală (CEC) desfășoară seminarele de instruire pentru persoanele responsabile de prelucrarea și actualizarea datelor conținute în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). Citeşte mai mult...
Publicat: 19.08.2019   
Accesări: 160
Aproximativ 80 de bibliotecari din aproape 40 de localități ale Republicii Moldova au participat la un program de instruire în domeniul informării alegătorilor. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 12-17 august, fiind organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral Citeşte mai mult...
Publicat: 17.08.2019   
Accesări: 123
Astăzi, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) desfășoară instruirea membrilor(-elor) Consiliilor Electorale de Circumscripție Electorală de nivelul II, care urmează să asigure buna desfășurare a alegerilor parlamentare noi în patru circumscripții, și anume: circumscripția uninominală nr. 17, 33, 48 și nr. 50. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.08.2019   
Accesări: 81
6 zile, 80 de bibliotecari, 40 de localități. Scopul seminarului este de a aduce în esență „Istoria alegerilor. De ce este important să participăm la alegeri” destinat elevilor din clasele primare, orele de educație civică vor fi facilitate de bibliotecarii instruiți în aceste zile, în fond rezultatul final al instruirilor, este de a pregăti și a prezenta programul pentru ora de educație civică. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.08.2019   
Accesări: 54
În perioada 08 – 24 august, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, (CICDE) pe lîngă Comisia Electorală Centrală, (CEC) desfășoară un seminar de formare a formatorilor în domeniul electoral. Participanți prezenți la instruire vor activa în calitate de formatori în cadrul alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.08.2019   
Accesări: 119
CICDE și AFSC au semnat un acord de colaborare în privința promovării educației civice, scopul acestei colaborări este de a promovarea educația electorală în rîndul diferitor grupuri de beneficiari prin oferirea unei platforme de discuții și încurajarea schimbului de idei cu referire la drepturile de a alege și de a fi ales; susținerea implicării în domeniul electoral dar și luarea deciziilor la nivel de societate. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.07.2019   
Accesări: 158
Peste 150 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 - 35 de ani, reprezentanți ai 17 organizații de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova, au fost familiarizați cu procesele electorale, cu particularitățile alegerilor locale și au participat la ateliere în care a fost simulat modul de organizare a zilei alegerilor. Acțiunile au avut loc în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, desfășurat la Chișinău în perioada 19-21 iulie. Evenimentul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.07.2019   
Accesări: 678
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală selectează persoane care își doresc să devină traineri/formatori în domeniul electoral. Trainerii/formatorii vor fi instruiți și certificați de către CICDE. Ulterior, aceștia vor fi antrenați în procesul de instruire a funcționarilor electorali și a altor categorii de beneficiari. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.07.2019   
Accesări: 78
Mult stimată Doamnă Angela CARAMAN! Pentru că astăzi este o zi specială, ne alăturăm și noi celor ce vă doresc din adâncul sufletului să aveți parte numai de împliniri, satisfacţii şi multă sănătate. Iar noi echipa Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral vă dorim viață lungă plină de aventuri și succese alături de cei dragi. Mult noroc în toate deciziile pe care le veți face, să reușiți să treceți cu bine peste toate obstacolele, să țineți fruntea sus indiferent de situații și să fiți încrezătoare în propriile forțe, știind că succesul vă este garantat. La mulți Ani! Cu drag, Echipa CICDE Citeşte mai mult...

1 - 10 din 311


© 2019 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS